Predstavljanje Hrvatsko-Ukrajinskog međnarodnog časopisa u Đakovu

U Rock baru Kingu u subotu 2. travnja održat će se predstavljanje Hrvatsko-Ukrajinskog izdanja Alternatora, međunarodnog časopisa za književnost, kulturu i umjetnost Sisačke udruge za promicanje alternativne i urbane kulture. Dvobroj Alternatora objavljen je na hrvatskom i ukrajinskom, uz financijsku potporu Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj i Fonda za kulturu Društva hrvatskih književnika te samih autora, koji su se odrekli honorara. Pripreman je više od osamnaest mjeseci, a objavljen je u vrijeme početka ruske agresije na Ukrajinu pa je i zbog toga iznimno aktualan.

Na 320 stranica (oblikovanje Žarko Jovanovski) s fotografijama Viktora Nedostupa, urednički tim od osam književnika izabrao je osamnaest ukrajinskih pjesnika i trinaest prozaika (primjerice Andrej Kurkov, Oleksandr Irvanec, Sergij Žadan, Andrij Bondar, Daria i Jurij Lisenko, Oleksandra Gontar, Jurij Vinničuk, Jurij Izdrik…). Surađivao je oko ovog broja i tim prevoditelja: četrnaest prevoditelja proze (Andrea Čičko, Ana Dugandžić, Pavao Jergović, Domagoj Kliček, Daria Lisenko, Jurij Lisenko, Dariya Pavlešen, Aleksa Pavlešen, Damir Pešorda, Josip Ralašić, Sanja Sabljak) i poezije (Fikret Cacan, Jurij Lisenko, Dariya Pavlešen, Damir Pešorda, Ljudmila Vasiljeva).

Organizatori su DHK, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, Osijek I KING, udruga za promicanje urbane kulture Đakovo. Od 19 sati, organizatori će pokušati preko skypa ili zooma uspostaviti vezi s ukrajinskim autorima ili prevoditeljima koji bi se onda javili izravno u program događanja. Predstavljanje časopisa održava se u sklopu manifestacije kOst 2022., pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture I medija RH.

Izvor i foto: DHK Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski Osijek

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

three × four =