Predstavljena ostavština Josipa Vinkeševića, “Narodni plesovi Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema”

Večeras je u 19 sati u Muzeju Đakovštine predstavljena knjiga Josipa Vinkeševića “Narodni plesovi Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema”. Knjigu su predstavili Borislav Bijelić, ravnatelj Muzeja Đakovštine, Tomislav Vuković, predsjednik SAKUD-a Grada Đakova, etnologinja Muzeja Đakovštine Marija Gačić i profesor Tomislav Radičević.

“Spoznao sam da je čovjek duboko involviran u sve ono što se zove kulturna baština, ono što je folklor. Od sredine pedesetih godina počeo se intenzivno baviti folklorom i cijeli život radio na tome”, rekao je Bijelić.

“Rukopis je jedno vrijeme stajao kod izdavača i lijepa je stvar što su ljudi spoznali vrijednost te knjige”, napomenuo je Bijelić.

“U krugu svojih najbližih suradnika u folklornom odboru u Turističkoj zajednici došli smo na ideju, s obzirom na građu koja je pohranjena u toj knjizi, a ta knjiga je prije svega dobra osnova za svako kulturno umjetničko društvo, za njenog voditelja, zato što su obrađena sva kola na području Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema i za svako društvo koje se bavi izvornim folklorom, poželjno je da jednu ovakvu knjigu ima.”, rekao je Vuković.

Predstavljanju knjige prisustvovao je i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić i dogradonačelnik RobertFrancem te je rekao slijedeće.

“Već na Vezovima slušat ćemo i gledati koreografije koje je Vinkešević obradio i u njima uživati.”, rekao je Bijelić.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

1 × 1 =