Prof. Živić: Demografski slom istoka Hrvatske!

Demografski procesi u ovom dijelu Hrvatske zabrinjavajući su, te ukazuju da smo ušli u potpuni demografski slom, rekao je za naš radio, povodom sutrašnjeg Znanstvenog simpozija o starosti i starenju u Đakovu, prof. dr. sc. Dražen Živić, voditelj Područnog centra Vukovar Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Sve to dovodi do demografske slike koja je krajnje pesimistična, dodaje Živić.

Utjecaj je to različitih demografskih i nedemografskih čimbenika razvoja ovoga prostora pri kojem ne treba smetnuti s uma Domovinski rat ali i gospodarsku i socijalnu krizu cijele Hrvatske koja je nepoticajna u smislu razine podizanja nataliteta te ostanka u domovini. Zbog svega toga brojna su pitanja dodaje Živić.

Odgovornost države tu je najveća, no i jedinice lokalne samouprave moraju vidjeti što mogu na lokalnoj razini učiniti kako bi usporili odlazak ljudi, te pokrenuli prostor u pozitivnom smjeru. Zadatak demografa je da upozoravaju na činjenice koje postoje kako bi senzibilizirali javnost na jedno od navitalnijih pitanja, a to je ono demografske revitalizacije, zaključio je Živić.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

three + 5 =