Proglašeno stanje elementarne nepogode: Šteta 293 milijuna kuna

Uslijed izrazito visokih temperatura i dugotrajne suše tijekom ljeta na području Osječko-baranjske županije utvrđena su oštećenja na poljoprivrednim, povrtnim i voćarskim proizvodima na području 37 (od ukupno 42) jedinica lokalne samouprave. Prema prvim procjenama ukupna šteta iznosi 293.354.881,82 kuna, a nastale poremećaje u proizvodnji jedinice lokalne samouprave ne mogu otkloniti iz vlastitih sredstava. Župan Ivan Anušić stoga je 14. rujna 2017. godine proglasio stanje elementarne nepogode – suše na području Osječko-baranjske županije za obrtna sredstva i dugogodišnje nasade.

Naime, župan je 25. kolovoza 2017. godine zatražio od svih gradova i općina na području Županije da dostave podatke o stanju poljoprivrednih, povrtnih i voćarskih kultura koje su zbog visokih temperatura i dugotrajne suše pretrpjele štetu koja će se odraziti na visinu prinosa, a time prouzročiti daljnje probleme poljoprivrednim proizvođačima. Na temelju pristiglih priopćenja, Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda predložilo je županu donošenje rješenja o proglašenju elementarne nepogode jer su šteta utvrđene na 78.425,63 ha poljoprivrednih površina, 617.450 komada voćnih stabala i 1.465.000 komada trsova vinove loze, a postotak oštećenja se kreće od 25 do 90 posto.

Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda zaprimilo je prva priopćenja temeljem kojih se štete nastale na području Grada Đakova procjenjuju na 25.290.744,67 kuna na 4.830 ha poljoprivrednih površina (kukuruz merkantilni, kukuruz zelena masa, soja, suncokret, šećerna repa, duhan, ostalo ljekovito i začinsko bilje, paprika za preradu, tikve uljarice, trave i mješavine trava, livade, ostalo industrijsko bilje, grašak suho zrno, ostalo svježe povrće), na 86.000 komada voćnih stabala (jabuke, kruške, šljive, orah i ostalo voće) i na 15.000 trsova vinove loze s postotkom oštećenja u rasponu od 50 do 90%.

Ovim rješenjem inicirat će se postupak u svezi konačne procjene štete, koja će se dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima radi ublažavanje posljedica od nastale štete.

 

 

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

4 × 2 =