Proizvodnja meda ove godine pala za 50 posto

U HGK Županijskoj komori Osijek, održano je 24. ocjenjivanje meda na koje je ove godine pristiglo 67 uzoraka. Tom je prilikom istaknuto kako su ovogodišnje kišno ljeto i topla jesen klimatski faktori koji negativno utječu na pčele pa tako i na proizvodnju meda u Hrvatskoj.

Ovu godinu će pčelari pamtiti po velikom pomoru pčela u košnicama i upola manjom proizvodnjom u odnosu na godinu ranije, a što se i odrazilo na broj uzoraka pristiglih na ovogodišnje ocijenjivanje. Ova je godina bila izuzetno turbulentna za pčelare, a proizvodnja meda pala je za oko 50 posto. Pad proizvodnje mogao bi utjecati i na dodatno povećanje uvoza koje je već sada gotovo tri puta veće od izvoza, istaknuto je tom prilikom.

Ipak, kvaliteta hrvatskog meda i dalje je na zavidnoj razini. Svi pristigli uzorci prošli su fizikalno-kemijsku analizu u laboratoriju Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, a stručno je povjerenstvo med ocijenilo prema boji, bistrini, mirisu, čistoći i okusu.

Zbroj rezultata fizikalno-kemijske analize i organoleptike dat će ukupnog pobjednika, a čije proglašenje će biti održano u sklopu manifestacije Dani meda Hrvatske u HGK Županijskoj komori Osijek u subotu, 5. listopada.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

sixteen − six =