Projekt “Šafran” i radionica „Die Zeitschrift Sturm“ u Gimnaziji

Povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta Gimnazija A.G. Matoša sudjelovala je u međunarodnom Projektu Šafran. Ovaj projekt pokrenula je Irska zaklada za obrazovanje o Holokaustu, a svake godine uključuju se škole iz cijeloga svijeta. Projekt na opipljiv način upoznaje mlade ljude s temom Holokausta i podiže svijest o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti.

Nositelji projekta ove školske godine bili su učenici prvih razreda koji pohađaju DSD nastavu i učenici 2. d razreda pod vodstvom nastavnica Tanje Schleis i Silvije Profusek. Glavna aktivnost projekta je sadnja lukovica žutog šafrana koje se u jesen sade u znak sjećanja na djecu žrtve Holokausta. Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću.

Rezultat projekta izložen je u auli škole ispod panoa stranih jezika na kojem su izloženi i rezultati kreativnih radionica koje su ovom prigodom provele nastavnice Profusek i Schleis. Osim toga, učenici 2.d. razreda su pod vodstvom nastavnice Silvije Profusek održali raspravu na temu različitosti i inkluzije čiji rezultat je umjetnička instalacija pod nazivom „Hand im Leim“ („Otisak ruke“). Instalacija prikazuje kako su svi ljudi jednaki i samim otiskom ruke se ne razlikuju. Instalacija poziva na promišljanje o temama diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti te potiče na promišljanje o vlastitim stavovima.

Učenici 2.d., te 4. a i 4.c sudjelovali su na radionici blackout poezije na kojoj su uz pomoć biografije Vjere Biller na kreativan način dočarali njezin život, ali se i pjesnički izrazili. Vjeru Biller je nastavnica odabrala kako bi učenicima približila ovaj dan sjećanja prikazom žrtve koja je iz njihovog grada.

1.d razred je na radionici „Die Zeitschrift Sturm“ kod nastavnice Tanje Schleis saznao više o poznatim njemačkim novinama u kojima su bili izloženi najbolji radovi ekspresionističkog razdoblja, a među kojima su bili i radovi Vjere Biller. Kao rezultat radionice izradili su informativni plakat uz pomoć isječaka iz novina.

Kao hommage Vjeri Biller, a po uzoru na nedavnu slikarsku intervenciju akademske slikarice Marije Adrić Soldo na izlogu Caffe bara Larisa („kod Mute“), učenica Mia Platužić izradila je pod mentorstvom nastavnice Schleis djevojčicu s lutkom s Billerovog linoreza „Šetnja Venecijom“ čime je zaokružila vizualni identitet prigodnog panoa.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

sixteen + 3 =