Projektom “Naturavita” do razminiranja, obnove i zaštite šuma i šumskog zemljišta

Početna konferencija najvećeg projekta zaštite prirode „Naturavita“ – razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji održat će se u Osijeku u utorak, 1. listopada.

Riječ je o strateškom projektu kojem je cilj razminiranje, obnova i zaštita šuma, šumskog zemljišta i vodnih resursa u projektnom području koje je zbog ratnih djelovanja i dalje onečišćen ili se sumnja na minsko-eksplozivna sredstva te na neeksplodirana ubojita sredstva, a zbog čega nije moguće gospodariti šumama.

Ukupna vrijednost projekta je 376.786.017,16 kn od čega 85% čine bespovratna sredstva EU. Projekt se provodi na području Osječko-baranjske županije unutar zaštićenih i Natura 2000 područja koja su zaštićena i Ramsarskom konvencijom, a uključuje Park prirode Kopački rit i Regionalni park Mura – Drava. Njegovom provedbom 25 km² šuma i šumskog zemljišta bit će očišćeno od mina i minsko eksplozivnih sredstava te će se provesti biološka obnova šuma na površini od 1021 hektara.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

4 × four =