Projektom “Šafran”, učenici Ekonomske škole sjećaju se žrtava holokausta

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Obilježava se diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja s posebnim naglaskom na obrazovanju mladih generacija. Na taj je dan 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Poljskoj. Ekonomska škola Braća Radić pridružila se obilježavanju kroz projekt Šafran, pojasnila je prof. Brankica Radonić. Projekt „Šafran“ je cjelogodišnja aktivnost u koju se svake godine uključuju škole iz cijeloga svijeta, a glavna aktivnost projekta je sadnja lukovica žutog šafrana koje se u jesen sade u znak sjećanja na djecu žrtve Holokausta.

Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću, no kako je rekla učenica Ana Prekljušaj, žuti cvjetovi pokazuju da ima nade za bolju budućnost.

Ovakve teme učenike potiču na zbližavanje i toleranciju dodaje Radonić.

Projekt je namijenjen učenicima od 11 do 17 godina, a pokrenula ga je Zaklada za obrazovanje o Holokaustu sa sjedištem u Irskoj, koja u suradnji sa Spomen područjem Jasenovac, svake godine u jesen šalje lukovice žutog šafrana. I drugi profestori u školi pridružuju se obilježavanju toga dana, prezentacijama i anketama.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

9 + seventeen =