Proljetni ophod ljelja u Gorjanima ovog vikenda

Na blagdan Duhova svake godine u Gorjanima održava se Proljetni ophod kraljica ili ljelja. U Hrvatskoj je taj običaj bio raširen na području Slavonije, Srijema i Baranje gdje se žene okupljaju I kreću u ophod kroz selo. Običaj se u većini mjesta počinje gubiti već ‘koncem 19. stoljeća. U Gorjanima je, uz pauzu od 1956. do 2005. u izvornom obliku zadržan do današnjih dana. Kako ovaj običaj zapravo izgeda za Novi radio pojasnio je Darko Kelava, predsjednik KUD-a Gorjanac.

Godine 2009. običaj Ljelja iz Gorjana proglašen je kulturnim nematerijalnim dobrom pod zaštitom UNESCO-a, s pravima i skrbi nad tim dobrom koje je pripalo kulturno-umjetničkom društvu ”Gorjanac” iz Gorjana, naglasio je predjednik KUD-a Darko Kelava te dodao kako je KUD time ujedno postao i prvo društvo koji je nositelj zaštičenog običaja u Hrvatskoj.

Program se održava od petka 7. do nedjelje 9. lipnja kada se održava centralni događaj – Proljetni ophod kraljica ili ljelja. U 10:00 sati je sveta misa u crkvi sv. Jakova apostola, a nakon završetka svete mise započinje Ophod kraljica u 11:30 sati.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

eleven − ten =