Promocija knjige Anice Popović: „Tradicijska kultura Josipovca Punitovačkog, kako nam je dobro bilo“

U večernjim satima subote 2. travnja 2022.godine u društvenom domu Josipovca Punitovačkog u organizaciji josipovačke Matice slovačke održana je u nazočnosti od osamdesetak osoba promocija knjige „Tradicijska kultura Josipovca Punitovačkog, kako nam je dobro bilo“. Autorica knjige je Anica Popović, učiteljice likovne kulture u josipovačkoj osnovnoj školi, sada u mirovini, ujedno i voditeljica josipovačke likovne grupe „Kontrast“, voditeljica ekipa ženskog nogometa josipovačkog NK „Omladinca“ i dugogodišnja voditeljica- koreograf dječjih i odraslih folklornih skupina josipovačkog SKUD-a „Braća Banas“.

Nakon hrvatske i slovačke himne, nastupa ŽPS josipovačkog SKUD-a, slušanja audio snimke jedne stare slovačke pjesme iz 2001. godine, uvodne riječi predsjednice josipovačke Matice slovačke Rozalije Kukučka, o knjizi su uz autoricu Anicu govorili i recenzent dr. sc Sandra Kralj Vukšić, ravnateljica Slovačkog kulturnog centra u Našicama, prevoditelj teksta na slovački jezik Vlatko Miksad, prof. iz Iloka i Slavko Mihalina stručni suradnik notnih zapisa. Čestitke su uputili uz cvijeće i predsjednik Saveza Slovaka RH u ime nakladnika, Mirko Vavra, članica Savjeta za nacionalne manjine RH Branka Baksa, načelnik Općine Gorjani Ivan Lović, u ime Općine Punitovci i načelnice Jasne Matković (naknadno pristigle), urednik „Đerma“ Glasila Općine Punitovci Mirko Knežević, predsjednik josipopvačkog NK Zdravko Krha, a cvijeće su uručili i predsjednik josipovcačkog SKUD-a Marijan Batorek, dopredsjednik Matice i član likovne grupe Adam Konjušak , a čestitke je uputio i predsjednik osječke Matice slovačke i višegodišnji predsjednik Saveza Slovaka Andrija Kuric, prof. Knjiga u vidu monografije na 168 stranica A4 formata fotografijom i tekstom na hrvatskom i slovačkom jeziku prikazuje običaje Josipovca, , životne- obiteljske, društvene, kalendarske- godišnje i radne- gospodarske, uz pjesme s notnim zapisima.

Knjiga je tiskana u nakladi od 300 primjeraka, nakladnici su Savez Slovaka RH, Matica slovačka Josipovac i Certisa do.o uz sufinanciranje Savjeta za nacionalne manjine RH i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH.Po završetku promocije uslijedilo je druženje uz domjenak.

Izvor i foto: Mirko Knežević

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

5 × 4 =