Proračunski višak u prvih 6 mjeseci preko 7 milijuna kn

Izvješćem mandatne komisije započela je 2. sjednica Gradskog vijeća. Na početku sjednice rečeno je kako je HDSSB-ov vijećnik  Jasenko Ivanetić iz osobnih razloga mandat stavio u mirovanje, a na njegovo mjesto dolazi Ivan Drobina, dok Željka Begić Šimundić više nije vijećnica HDSSB-a već nezavisna.

Na aktualnom satu pitanje je postavio vijećnik Goran Soldo koji je tražio da Grad Đakovo sufinancira kamate stanarima za energetsku obnovu 8 zgrada, za koju je već odobreno nepovratnih 60% sredstava, dok 40% sufinanciraju stanari. Također je istaknuo da OBŽ sufinancira kamate s 2%, a sve to potiče građevinski sektor, zapošljavanje, ljepšu vizuru grada te će građanima prepoloviti račune za grijanje i hlađenje. – Gradonačelnik je prihvatio navedeni prijedlog te rekao da će grad sufinancirati kamate za en.obnovu zgrada s 1% istaknuvši da su to dobri projekti.

HSS-ov vijećnik Florijan Eberhardt pitao je gradonačelnika kada će ustrojiti odjel za poljoprivredu, gospodarstvo i kontintinentalni turizam kako bi on u pravom smislu profunkcionirao, na što mu je gradonačelnik odgovorio da prvo ovisi o tome hoće li ostati postojeća sistematizacija ili će ići nova.

Kočiš je pitao gradonačelnika kada će grad poslati zahtjev Vladi da se pokrene postupak pokretanja poslovne zone. Investitori se mogu dovesti jedino ako je poslovna zona u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, odgovorio je gradonačelnik.

Ivan Drobina je pitao u vezi izgradnje pješačkih staza u Ivanovcima. Prioračunom je predviđeno 400 tisuća kuna za tu investiciju, odgovorio je gradonačelnik, te će se uskoro vidjeti koji su prioriteti nakon što se obiđu prigradska naselja, najavljujući da će se zalagati da Vijeća mjesnih odbora odlučuju što je prioritet. U vezi kanalizacijskog sustava Kuševac Ivanovci pitanje je uputio Franjo Milković, navodeći da gradnja stoji već tri godine. Direktor Vodovoda Vlado Koren rekao je  kako nemaju odobrena sredstva za priključenje na kanalizaciju.

Vijećnik Branko Kolak želio je znati koliko je gradnja Strossmayerovg trga koštala, te iz kojih se izvora on financirao.  Odgovor je dao zamjenik grdonačelnika Antun Galić.

Revizija je utvrdila da Grad ima 25 milijuna kn nenaplaćenih potraživanja što je gotovo polovica njegovog izvornog proračuna, a ukupno tijekom svih ovih godina 13 milijuna kn otišlo je u zastaru. “Grad treba biti dobar gospodar svojoj imovini, pa će biti formiran sustav  koji će se baviti naplatom potraživanja, da ona ne bježe u zastaru”  dodao je Mandarić.

Vijećnik Goran Soldo istaknuo je potrebu za ažuriranjem baze podataka jer se mnoge pravne korisnike zadužuje a tvrtke su otišle u stečaj ili su likvidirane, dok se neke osobe i preminule a i dalje se zadužuju. Josip Tomičić je predložio formiranje radne skupine za evidenciju u naplati gradskih potraživanja.

Izvješće o reviziji prihvaćeno je jednoglasno, kao i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada za 2017.  Pročelnik za gradske financije Slavko Troha podsjetio je da je proračunski višak od 7 milijuna kn.

Na kraju dodajmo kako je Vijećnica HNS-a Ljiljana Pološki Jurjević pitala je koliko će gradonačelnik i dva zamjenika, koštati Grad. Gradonačelnik Mandarić rekao je da je njegova plaća neto 13.500 a  bruto preko 20.000 kn, dodavši kako ne zna točan iznos plaća svoja dva zamjenika te će  izračun za svu trojicu dostaviti u pisanom odgovoru.

 

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

three × five =