Prosvjed građana protiv uvođenja 5G tehnologije

U subotu, 25. siječnja, u šest gradova diljem Hrvatske, među kojima je i Osijek, održat će se međunarodni prosvjed građana protiv uvođenja 5G tehnologije. Prosvjed je pokrenula građanska inicijativa “Stop 5G Croatia” čiji je cilj osvijestiti građane o zdravstvenim rizicima zračenja bežičnih tehnologija. Više o svemu, za Novi radio, rekla je jedna od organizatorica, Ankica Kosovec Krželj, magistrica tehničkih znanosti i inžinjerka tehnologije.

U mnogim državama govori se o dobrobiti 5G tehnologije, no važno je osvijestiti i o mogućim štetnim učincima, dodala je Krželj.

Na moguće posljedice nesmotrenog uvođenja te tehnologije upozoravaju i vodeći svjetski znanstvenici, koji se bave biološkim učincima zračenja radiofrekvencijskih elektromagnetskih polja. Oni su uputili dramatičan apel  UN-u i WHO-u u kojem upozoravaju da se 5G tehnologija ne bi trebala uvoditi prije nego li se znanstveno ne utvrde moguće posljedice na zdravlje ljudi i ekosustave.

Apel je potpisalo preko 252 znanstvenika iz četrdesetak zemalja, koji su zajedno objavili više od 2000 stručno recenziranih znanstvenih radova s tog područja. (https://www.emfscientist.org/index.php/emf-scientist-appeal)

Krželj je napomenula i kako su mnogi gradovi diljem Europe već ukinuli 5G mrežu.

Mnogi su gradovi to već učinili, primjerice Bruxelles (ministrica za okoliš regionalne vlade izjavila je kako „građani Bruxelessa nisu pokusni kunići čije će se zdravlje prodati za profit). Isto je napravila i Geneva, sjedište Svjetske zdravstvene ogranizacije, 130 gradova i općina u Italiji uključujući i Rim, veliki broj gradova u Velikoj Britaniji, Irskoj, Nizozemskoj, Kanadi, Grčkoj…

“Upravo zbog toga organizira se ovaj prosvjed, kako bi se potaknulo građane i nadležne, da se pričeka s uvođenjem 5G tehnologije, kako bi se vidjelo što je to zapravo i kakve će biti posljedice.”

Prosvjed će se održati u subotu u Osijeku, okupljanjem na Šetalištu Petra Preradovića (kod Kino Europa) , s početkom u 11 sati.

Osim u Osijeku, prosvjedni skupovi bit će u isto vrijeme organizirani i u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Karlovcu i Duborvniku.

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

eleven + 3 =