Provala u prodavaonicu i krađe u Đakovu, Valpovu i Osijeku

Tijekom noći s 19. na 20. listopada nepoznati je počinitelj provalio u prodavaonicu u đakovačkom naselju Sjever. Iz prodavaonice počinitelj je ukrao više od 100 kutija cigareta, novac i prehrambene artikle, ukupne vrijednosti više tisuća kuna.

U jutarnjim satima 20. listopada nepoznati je počinitelj u ugostiteljskom objektu u Valpovu iz torbice 25-godišnjakinje ukrao mobitel i novac. Vlasnici je nastala materijalna šteta od više tisuća kuna. Tijekom prijepodnevnih sati 22. listopada nepoznati je počinitelj na prostoru tržnice u Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku 79-godišnjakinji ukrao novčanik s dokumentima, karticama i novcem. Vlasnici je nastala materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Policija traga za nepoznatim počiniteljima.

Mašta kradljivaca je neiscrpna, prilagodljivi su, smioni i spretni. Mjere samozaštitnoga ponašanja u prvom redu temelje se na promjenama ponašanja i navika. Zato obratite pažnju na nekoliko savjeta:

  • U uredskim prostorima osobne predmete stavljajte u svoju ladicu ili ormarić, zaključavajte ih i nosite ključ sa sobom. Bolje je trenutan osjećaj nelagode pred kolegama, nego sumnjičenje cijelog radnog vijeka.

  • Novčanik i etui s dokumentima držite uvijek uza se ili barem ključ ladice ili ormarića gdje ste ih pohranili.

  • Dok u garderobi čekate liječnički pregled, ponesite sa sobom vrijednije predmete ili ih odložite na vama vidljivo mjesto.

  • Nikada ne ostavljajte novac i dokumente bez nadzora, osobito u ugostiteljskim objektima.

  • Ostavljanjem odjeće u garderobi na bazenu nije nestala vaša odgovornost za ključić ili privjesak kojim ste trenutno osigurali vaše stvari.

  • Zateknete li nekog nepoznatog, ima jedna fraza koju lopov ne voli čuti: „Oprostite, mogu li Vam pomoći!“

  • Ako vam se pak dogodi da vas okradu, prilikom podnošenja prijave dobro promislite i sjetite se svih pojedinosti koje su prethodile krađi: kretanje i zamjećivanje sumnjivih osoba, ali i mogućih osobnih propusta, upozorite druge osobe na počinitelja, zamolite druge osobe da vam pomognu, organizirajte pomoć, pobrinite se za žrtvu, upamtite što više pojedinosti o počinitelju, budite na raspolaganju kao svjedok i otuđene kartice odmah poništite.

    foto: il

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

one × two =