Prvi dan nove školske godine

Početak je nove školske godine. Eksperimentalna reforma nazvana Cjelodnevna škola počinje danas, 4. rujna u 64 osnovne škole i traje četiri godine.

U prvi razred na području OBŽ upisano je 2.197 prvašića, što je manje za 136 učenika u odnosu na 2022./2023. školsku godinu, a smanjenje se bilježi uglavnom u malim područnim školama. Na javni poziv za eksperimentalni program cjelodnevne škole prijavile su se ukupno 183 osnovne škole.

Od ukupnog broja prijavljenih škola više od polovine čine škole iz Slavonije, njih čak 80, dok je iz Osječko-baranjske županije 29 prijavljenih škola. U eksperimentalni program prijavljeno je deset osnovnih škola kojima je osnivač OBŽ, a to su škole iz Levanjske Varoši, Gorjana, Budrovaca, Piškorevaca, Drenja, Strizivojne, Vladislavaca, Popovca i Ćolnićeva iz Đakova.

Podsjećamo, među ključnim promjenama jest dulji boravak djece u školi, uvođenje potpomognutog učenja (“instrukcije u školi”) i većeg broja izvanškolskih aktivnosti, pojačana satnica hrvatskoga jezika i matematike te uvođenje novih predmeta – prirodoslovlje (umjesto prirode i društva), društvo i zajednica, praktične vještine, informacijske i digitalne kompetencije te izborni predmet svijet i ja, namijenjen učenicima koji ne odaberu nastavu vjeronauka.

U Ministarstvu ističu da cjelodnevna škola “ima cilj smanjiti vrijeme sjedenja u školskim klupama i pružiti brojne mogućnosti drugačije organizacije gdje su učenici aktivni i provode vrijeme izvan učionica”.

Pogoci: 1

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

7 − 1 =

Vrijeme danas