Punitovci: Župna zajednica je na poseban način zajedno s članovima obitelji Stipanović zahvalila Bogu za dug život bake Ane

Jedna od najstarijih, ako ne i najstarija Hrvatica Ana Stipanović iz Punitovaca proslavila je jučer, u nedjelju 26. srpnja, na blagdan sv. Ane i Joakima, roditelja Blažene Djevice Marije i Isusovih djeda i bake misnim slavljem koje je u župnoj crkvi sv. Ladislava kralja predvodio župnik dr. Đurica Pardon, svoj imendan, ujedno i 103. rođendan. Župna zajednica je tako na poseban način zajedno s članovima obitelji Stipanović zahvalila Bogu za dug život bake Ane. Okupljeni oko svečarice vjernici su ujedno zahvaljivali za svoje djedove i bake, za svoju vjeru koju su od njih primili u nasljedstvo, a napose za svoju zemlju koju su od svojih predaka primili u baštinu.

Čestitke baki Ani uz prigodne darove uputili su župnik dr. Pardon, Božica Poljarević u ime članica „Žive krunice“ i načelnica Općine Punitovci u ime župljana i mještana Općine.

Baka Ana, prapra baka ili šukund baka, do prije tri godine redovito je dolazila na misna slavlja. Bistra je uma i razgovora, pa i zdravlja uz poteškoće kretanja. Ima dvoje unučadi, četvero praunučadi i 2 prapra unučadi, živi sa svojom snahom Anom sa kojom se, ako kaže, dobro slaže. Baka Ana je rođena 28. srpnja 1917. godine u Punitovcima, pedeset godina prije održavanja prvih Đakovačkih vezova 1967. godine i ne sjeća se da je netko na ovom području doživio njezine godine.

„Bilo je to vrijeme odrastanja kada su drumovi bili prašnjavi, gorjele lampe petrolejke, konjima i plugom se išlo na oranje, guske gacale po kanalima, a selom išle čorde krava i svinja, cure kradomice ofirale, a selom se orila pjesma poslije divana, čijanja perja, svinjokolja. Nije onda bilo ni televizije, ni telefona, a i ljudi su bili zdraviji“ prisjeća se kroz razgovor baka Ana svoje mladosti napominjući da je uvijek voljela dobro pojesti, a danas joj je najslađe popiti crnu kavu. ( Mirko Knežević )

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

3 + six =