QR kodovi u Zlatovezu

Srednja strukovna škola Antuna Horvata ističe se, osim u strukovnim područjima, kulturnom pa tako i nakladničkom djelatnošću. Redovito objavljuje knjige i brošure, ponajviše vezane uz školu, đakovačke obrte i općenito, tradiciju đakovačkog kraja. Najpostojanija i najdugovječnija tiskovina u školi je školski list Zlatovez, a prije nekoliko dana objavljen je 20. broj školskog lista Zlatovez. Ovaj jubilarni broj je svečano predstavljen u sklopu obilježavanja 131. obljetnice škole i 170. godina organiziranog školovanja obrtnika u Đakovu 26. siječnja. Profesorica Henrijeta Matković priredila je tom prigodom izložbu s naslovnicama svih dosadašnjih brojeva lista. Dvadeseti broj uredila je učenica Matea Obrovac, uz mentorstvo profesorice Maje Vonić, a grafički ga je uredio Miroslav Pavleković. Osim redovnog praćenja života i rada škole kroz godinu, novi broj donosi i digitalnu novost, QR kodove, putem kojh novine postaju interaktivne, jer se preko njih mogu vidjeti televizijski prilozi o školi, nastupi učenika u Beču i drugi sadržaji, koji pripadaju suvremenim medijima. Tako je škola i kroz novine opravdala naziv jedne od 150 hrvatskih eksperimentalnih e-škola, iako je naziv novina Zlatovez, snažna veza s đakovačkom obrtničkom i folklornom tradicijom- sa specifičnim i jedinstvenim đakovačkim vezom, koji zahtijeva trud, znanje i veliku ljubav.

Zlatovez je 1996. pokrenula ravnateljica Slavica Tadić, a prvi urednik bio je profesor Mirko Ćurić  i na tom mjestu ostao do 2006., kada prepušta uređivačku poziciju profesorici Aniti Šakoti, koja s grafičkim urednikom Miroslavom Pavlekovićem potpisuje najveći broj dosadašnjih Zlatoveza. S njima  Zlatovez prelazi na novinski format, na kojem se tiska nekoliko godina, a 2008. biva izabran među najbolje školske novine u Hrvatskoj te osim plasmana na državnu završnicu Lidrana, dobiva te godine i nagradu HRT-a.

Prošlogodišnji broj novina uredila je profesorica Matea Brajko, a ove godine već spomenuta profesorica Maja Vonić. U jubilarnom Zlatovezu surađivalo je trideset i četvero učenika i novinara, a najviše je sadržajno usmjeren na predstavljanje rada škole u 2017., jedne od, uspjesima i povučenim materijalnim sredstvima, najuspješnijih godina u dugoj povijesti škole.

Budući da je iz godine u godinu sve manje škola koje imaju tiskane školske listove, Zlatovez se izravno plasirao na županijsku završnicu Lidrana 15. veljače 2018., u Našicama, a u uredništvu se nadaju da će kao i prošle godine biti predložen za državnu završnicu Lidrana. Također, vrijedna redakcija već je započela s prikupljanjem tekstova za 21. broj Zlatoveza.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

4 × 4 =