Radovi na aglomeraciji Semeljci idu prema predviđenoj dinamici

U Semeljcima je u ponedjeljak 5. prosinca održano javno predstavljanje projekta aglomeracije Semeljci, a organiziran je i posjet gradilištima tog vrlo zahtjevnog i skupog projekta koji će žiteljima svih pet naselja te općine omogućiti kvalitetniji život, ističe načelnik Grga Lončarević.


„Uz zatvoreni sustav s prečistačem, to je i projekt vodoopskrbe i sva naselja će dobiti vodu iz Đakova jer naša voda na crpilištu na nekim dubinama arsena i neispravna je tako da s ovim projektom dobivamo ono što je bila želja i potreba naših mještana i na čemu radimo već petnaestak godina. Imali smo vodovodnu mrežu u većini sela prije 30, 40 godina, imamo septičke jame, zagađivanje i zasićenost zemljišta, odnosno velike probleme koji će biti riješeni ovim projektom”, izjavio je tijekom obilaska radova načelnik Grga Lončarević naglasivši da je vrijednost projekta 220 milijuna kuna, odnosno 40-ak proračuna Općine Semeljci te da se bez sredstava EU taj projekt nikada ne bi mogao realizirati.


Radovi na aglomeraciji Semeljci idu prema predviđenoj dinamici, konstatirao je na gradilištu crpne stanice u Kolodvorskoj ulici u Semeljcima, Tvrtko Juroš, predstavnik tvrtke Sokol, izvođača radova, „Ukupno imamo 16 crpnih stanica koje odvode otpadnu vodu tlačnim cjevovodima do pročistača: od 27 kilometara gravitacijskih cjevovoda mi smo pri samom kraju gradnje , ostali su sada samo sanacijski radovi koji su u tijeku već i na ovom gradilištu. Projekt još nije pri kraju, nakon ovih grubih radova ostalo je izvesti nadzorno-upravljački sustav kojim će se moći popratiti cijela situacija odvodnje i vodoopskrbe na ovom području. Radove izvodi tvrtka Sokol sa svojim članovima zajednice i mi već imamo iskustva na ovakvim projektima, za istog naručitelja smo odradili i projekt Đakovo”, pojasnio je Juroš.


Trenutno stanje na projektu aglomeracije Semeljci Milan Matić, voditelj projekta, ocjenjuje zadovoljavajućim jer se prate ugovorni rokovi i planirana dinamika. „Fizička realizacija projekta počela je prije godinu i pol dana. Od ukupno predviđenih 50 kilometara kanalizacijske mreže, što gravitacijske, što tlačnih kolektora, do danas je izvedeno oko 35 kilometara, a od vodoopskrbne mreže, od predviđena 24 kilometra izvedeno je oko 16 kilometara. S obzirom na protok vremena i na neke zacrtane rokove možemo smatrati da smo trenutno u roku. Isto tako, trenutno je u tijeku projektiranje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji se radi za nekih 4.800 ekvivalent stanovnika tako da je cilj da se sa završetkom mreže pokrene i rad uređaja što nadamo se da ćemo i ostvariti u konačnici,” kaže voditelj projekta.


Zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom radova izrazio je i Ivan Kočiš, direktor Đakovačkog vodovoda. „Mogu reći da sam zadovoljan dinamikom radova, što se tiče vodoopskrbe radovi su završeni čak nekih 70 posto, a radovi na odvodnji dvije trećine završenih radova. Nadam se da će se tako i nastaviti, projekt je na korist cijeloj lokalnoj zajednici, gradu Đakovu tako i Općini Semeljci, Viškovci. Ovim danom smo došli do jednog predstavljanja gdje se ima što pokazati, kao što ste i vidjeli na ostalim lokacijama”, izjavio je na gradilištu u Nazorovoj ulici direktor Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš.


Osim prezentacije i obilaska gradilišta, jučer su bili postavljeni i informativni štandovi na kojima se promovirao projekt dijeljenjem promotivnih materijala i odgovaranjem na pitanje građana,
Od 219,5 milijuna kuna, kolika je ukupna vrijednost projekta aglomeracije Semeljci, 69,3 posto ili 121,7 milijuna kuna su sredstva EU, a preostalih 30,7 posto ili 53,9 milijuna osiguralo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u iznosu od 13,3 posto ili 23,3 milijuna koliko i Hrvatske vode, Općina Semeljci 3,52 posto ili 6,1 milijun i Đakovački vodovod 0.57 posto ili 999 tisuća kuna.

Pogoci: 31

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

five × 3 =

Vrijeme danas