RAVNOPRAVNOST SPOLOVA U EUROPI NEZADOVOLJAVAJUĆE LOŠA

Prvi susret učenika partnerskih škola u projektu „Ravnopravnost spolova – prema zakonu i u stvarnosti“ održan u Madridu od 4. do 9. veljače na kojem su sudjelovali i učenici Ekonomske škole Braća Radić Marina Milošević, Nina Vidović, Matej Blažević i Daniel Ivkić, pokazao je da je položaj žene u Europi lošiji nego što se očekuje, doznajemo od profesorice Zlate Hrženjak.

“Kad smo početkom školske godine najavili sudjelovanje Ekonomske škole Braća Radić u novom Erasmus+ projektu čija je tema ravnopravnost spolova u teoriji i primjeni, mnogi su se možda pitali je li potrebno baviti se tom tematikom u 21. stoljeću kad svi znamo da su su se žene davno izborile za svoja prava i jednakost. Svi danas smatraju da su gospodarstvo,  razvoj tehnologije i digitalizacija najaktualnija područja kojima se svi trebaju baviti.

No,  jesu li žene i muškarci danas zaista ravnopravni i zašto Europa podržava bavljenje tom problematikom, saznali su učenici iz Francuske, Španjolske, Poljske Italije i Hrvatske kroz interaktivne radionice u školi Parque Aluche u Madridu. Najimpresivnija radionica bila je suočavanje s činjenicom o medijskom iskorištavanju ženskog tijela u komercijalne svrhe. Primjeri s kojima su se sudionici susreli svjedočili su da se žensko tijelo nerijetko nepotrebno koristikao dekorativni objekt za promidžbu najrazličitijih proizvodaod hrane, muške kozmetike, odjevnih predmeta , automobila i sl.

Razgovori sa Ženama koje rade u tipično „muškim“ zanimanjima potvrdili su da u svim tim zemljama postoje isti ili slični stereotipi. Tijekom debata saznali smo da se dječaci i djevojčice svuda od malena privikavaju na ustaljene stereotipe usmjeravanjem na igre strogo podijeljenim vrstama igračaka za dječake i djevojčice kao i na boje odjeće u koju ih roditelji odijevaju.

Odnosi unutar europskih obitelji, kao i u javnom životu, duboko su tradicionalni i vrlo sporo se mijenjaju. Istraživanja su pokazala da je zadnjih godina ravnopravnost među spolovima napravila korak unazad. Sve češća je pojava i u odnosima među tinejdžerima preslikavanje konzervativnih modela ponašanja koji vode i do prihvaćanja i toleriranja nasilja nad ženama.

No sudionici ovog projekta neće samo utvrđivati činjenice stanja koje nas okružuje nego će sudjelovanjem u različitim aktivnostima i rezultatima svog rada tijekom tri godine trajanja projekta,  nastojati osvijestiti problem kod svojih vršnjaka i promijeniti njihove stavove o jednakim mogućnostima za školovanje i slobodan izbor zanimanja bez predrasuda i straha od osude i podsmjeha okoline.

Jedan od takvih koraka bit će i izrada web-dokumentarca, interaktivne web stranice koja će poput video igrice voditi posjetitelja kroz različite edukativne materijale prikazane u zanimljivim i raznolikim oblicima koji će prikazivati probleme spolne ravnopravnosti u svakoj od spomenutih zemalja u pet različitih područja; dom, obrazovanje, posao, mediji i javni život. Izradu tog zahtjevnog alata započeli su u mješovitim skupinama u Madridu, a nastavit će svaki od timova u svojoj školi prema dogovorenim zadatcima, a nakon izrađenih i prikupljenih materijala konačno oblikovanje završit će učenici i nastavnici škole Parque Aluche.

Ali sudionici su uz ove radne zadatke imali i zabavne i natjecateljske aktivnosti organizirane za zajedničko druženje u slobodno vrijeme kao što je bila nezaboravna „utrka pataka“ u jezercu u obližnjem parku, šetnja Madridom slijedeći literarne putove četiriju velikih madridskih književnika, Calderona, Lope de Vege, Cervantesa i Tirsa de Moline, samostalnim itraživanjem i fotografiranjem najzanimljivijih lokacija u središtu Madrida uz pomoć svojih domaćina. Jednodnevi izlet u Toledo, stari kraljevski grad i prijestolnicu u kojoj se od 7.stoljeća do danas isprepliću tri različite kulture, muslimanska, židovska i kršćanska, poučio nas je da je suživot moguć bez obzira na različitosti, da nas one obogaćuju te da su stanovnici od najranijih vremena mudro odabirali mir unutar svojih zidina rađe nego međusobno ratovanje. Čak je i veliki El Greco čiju smo kuću posjetili, odabrao Toledo za mjesto svog stvaranja.”, stoji u dopisu.

 

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

four + 15 =