Roditelji djece s poteškoćama u razvoju: Jesmo li mi građani drugog reda?!

 

Kako je i najavljeno, prvog dana nove školske godine roditelji učenika posebnih odjela i skupina Osnovne škole “Vladimir Nazor” prosvjeduju na korzu. Razlog njihova okupljanja je drastično smanjenje putnih troškova. Neki kažu da je riječ o upola manjim iznosima, a neki pak tvrde da su uskraćeni i za više od polovine.
Mirjana Žuljević rekla je za naš radio da je i samo organiziranje ovog okupljanja velika procedura, te da je danas u prosvjedima ukupno 34 roditelja.

 

Roditeljima nije jasno prema kojim kriterijima se isplaćuju putni troškovi, a neki čak tvrde da su dobili tri puta manji iznos nego prije. Ranije su dobivali četiri smjera, odnosno kuća-škola, škola-kuća, a zadnji trošak bio je više od upola umanjen. Znači, po novom, samo mogu odvesti dijete i vratiti ga kući, kaže majka Anica Hožić

Djeca s poteškoćama u razvoju ne mogu dugo stajati kako bi sa svojim roditeljima tražila svoja osnovna prava, kaže majka djeteta s poteškoćama u razvoju, Mira Veraja.

 

Osim što su ogorčeni rezanjem putnog troška, roditelji ukazuju na još neke nelogičnosti. Naime, imaju primjer dvoje djece koji žive u Đakovu na istoj adresi, jednom se navodi da dnevno prelazi 15, a drugom 16 kilometara. Riječ je o djeci koja žive mnogo bliže školi nego dijete iz Selaca kojem uz ime stoji da prelazi dnevno11 kilometara. Na koji način Ministarstvo mjeri kilometražu, roditeljima nije jasno.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

six + 9 =