Roditelji djece s poteškoćama u razvoju: Jesmo li mi građani drugog reda?!

 

Kako je i najavljeno, prvog dana nove školske godine roditelji učenika posebnih odjela i skupina Osnovne škole “Vladimir Nazor” prosvjeduju na korzu. Razlog njihova okupljanja je drastično smanjenje putnih troškova. Neki kažu da je riječ o upola manjim iznosima, a neki pak tvrde da su uskraćeni i za više od polovine.
Mirjana Žuljević rekla je za naš radio da je i samo organiziranje ovog okupljanja velika procedura, te da je danas u prosvjedima ukupno 34 roditelja.

 

Roditeljima nije jasno prema kojim kriterijima se isplaćuju putni troškovi, a neki čak tvrde da su dobili tri puta manji iznos nego prije. Ranije su dobivali četiri smjera, odnosno kuća-škola, škola-kuća, a zadnji trošak bio je više od upola umanjen. Znači, po novom, samo mogu odvesti dijete i vratiti ga kući, kaže majka Anica Hožić

Djeca s poteškoćama u razvoju ne mogu dugo stajati kako bi sa svojim roditeljima tražila svoja osnovna prava, kaže majka djeteta s poteškoćama u razvoju, Mira Veraja.

 

Osim što su ogorčeni rezanjem putnog troška, roditelji ukazuju na još neke nelogičnosti. Naime, imaju primjer dvoje djece koji žive u Đakovu na istoj adresi, jednom se navodi da dnevno prelazi 15, a drugom 16 kilometara. Riječ je o djeci koja žive mnogo bliže školi nego dijete iz Selaca kojem uz ime stoji da prelazi dnevno11 kilometara. Na koji način Ministarstvo mjeri kilometražu, roditeljima nije jasno.

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

13 + seven =