Satnica Đakovačka najuspješnija Općina u povlačenju sredstava iz EU

Satnica Đakovačka jedna je od vodećih općina u povlačenju sredstava iz EU, pokazuju to brojni infrastrukturni i socijalni projekti, a pokrenut je nedavno i projekt prekogranične suradnje povodom kojeg je jučer održana uvodna konferencija.

Riječ je o Interreg IPA programu – programu prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija čiji je nositelj Općina Satnica Đakovačka, a partner u projektu je Grad Subotica. Projekt je to energetske učinkovitosti javnih zgrada primjenom obnovljivih izvora energije, a uključuje implementaciju ukupno 14 solarnih elektrana, rekonstrukciju 3 javne zgrade i provedbu energetski učinkovite rasvjete.

Ovaj projekt je od velike važnosti za Općinu Satnica Đakovačka, rekao je tom prilikom, načelnik Općine Željko Šimić.

Na konferenciji je govorila i Zagorka Panić, projekt menadžerica iz Grada Subotice.

Provedba projekta započela je 15. prosinca 2019. godine, a realizirat će se u trajanju od 24 mjeseca. Ukupna vrijednost iznosi nešto više od 1,4 milijuna eura, od čega su bespovratna EU sredstva 1,2 milijuna eura.

Spomenut ćemo najznačajnije infrastrukturne projekte: izgradnja Dječjeg vrtića iz Programa ruralnog razvoja, izgradnja višenamjenske zgrade u kojoj će biti smještena ambulanta opće prakse i stomatološka ambulanta te izgradnja pješačko-biciklističke staze Satnica Đakovačka-Gašinci. Općina sudjeluje i u projektu „Aglomeracija Đakovo“ kao partner korisnik sredstava.

Pored infrastrukturnih projekta provode se i socijalni projekti. Najznačajniji su „Uključimo ih u društvo“ financiran u sklopu Programa zapošljavanja žena – Zaželi te projekt „Imam priliku“ usmjeren na besplatne edukacije i radionice za 40 osoba, a sve u cilju spremnosti izlaska na tržište rada.

Tijekom 2019. godine provodio se i projekt „Gospodarim otpadom“, sufinanciran sredstvima Kohezijskog fonda, a u veljači 2020. pušten je u rad i širokopojasni Internet sa ukupno 10 pristupnih točaka u sklopu projekta „Wi-fi 4 EU“.

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

nineteen − 3 =

Vrijeme danas