Satnica Đakovačka: Projekt energetske učinkovitosti

Općina Satnica Đakovačka i Grad Subotica partneri su u Interreg – IPA projektu prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014.-2020. čija vrijednost je 1,4 milijuna eura, a 85 posto, odnosno 1,2 milijuna eura su bespovratna sredstava EU. Cilj programa je jačanje društvenog, gospodarskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja primjenom zajedničkih projekata i aktivnosti.

Riječ je o projektu energetske učinkovitosti, odnosno obnove koji uključuje implementaciju ukupno 14 solarnih elektrana, rekonstrukciju 3 javne zgrade i provedbu učinkovite javne rasvjete, o čemu je bilo riječi na jučerašnjoj konferenciji čiji domaćin je bila Općina Satnica Đakovačka.

Provedba projekta je započela 15.prosinca 2019. godine a bit će realiziran u roku 24 mjeseca. Glavni cilj ovog projekta je uspostaviti održivu energetski učinkovitu infrastrukturu koja će biti predstavljena kao primjer za promicanje obnovljivih izvora energije.

Ciljevi projekta su:

  • Povećanje energetske učinkovitosti zgrada
  • Učinkovita upotreba raspoložive tehnologije za proizvodnju solarne energije (instalacija solarnih elektrana 0,4458MW na 14 javnih zgrada u Satnici Đakovačkoj i Subotici)
  • Smanjenje ukupnih troškova energije
  • Smanjenje CO2
  • Konstantno napajanje u slučaju nestanka struje
  • Promocija obnovljivih izvora energije među stanovništvom

Napori bi trebali biti usredotočeni na cijeli energetski lanac, od proizvodnje energije, prijenosa i distribucije do konačne potrošnje, čime bi se postigao cilj – 20% ušteda energije.

Očekuje se da će ovaj projekta pružiti nove mogućnosti svim općinama da ojačaju svoj energetski potencijal i osiguraju održivost lokalne zajednice.

Trenutno se nalaze u 2. razdoblju provedbe projekta, do sada je odrađen veći dio javnih nabava, te će se vrlo brzo započeti izgradnja infrastrukture na području Općine Satnica Đakovačka i Grada Subotice.

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

1 × three =