“Slovaci do Drlaku” okupili više od 700 posjetitelja

Matica slovačka i SKUD „Braća Banas“ Josipovca Punitovačkog organizirali su u petak 2. rujna i subotu 3. rujna na prostoru nogometnog igrališta u Drljaku 14. folklornu, etno- gastro i umjetničku manifestaciju „Slovcaci do Drlaku“ sa temom pokladne maske „Josipovački medvjedi od slame“, koji su u travnju ove godine ove godine Ministarstva kulture uvršteni u nematerijalno dobro RH.

21. kolovoza održana je likovna kolonija sa tridesetak umjetnika čiji su radovi bili izloženi na samoj manifestaciji i ujedno poslužili kao zgodici tombole.

2. rujna nastupile su dječje folklorne skupine iz Jelisavca, Markovca Našičkog, Jurjevca Punitovačkog, Punitovaca, Satnice Đakovačke, Koške i Josipovca Punitovačkog. Prigodne riječi uputio je saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek.

3. rujna uoči početka programa u crkvi sv. Mihaela arkanđela, prepunoj sudionika u narodnim nošnjama Josipovca i Gata kod Omiša upriličeno je misno slavlje koje je predvodio novi punitovački župnik vlč Ivica Zrno u koncelebraciji sa vlč. Dominikom Ralbovskym, svećenikom iz Selenče.

Program je nastavljen na vanjskoj otvorenoj pozornici nastupom Markovca Našičkog, Gata kod Omiša, Jurjevca Punitovačkog, Drenja, Jelisavca, Bapske, Osijeka i Josipovca Punitovačkog. Pozdravne riječi uputila jhe predsjednica josipovačkje Matice slovačke Rozalija Kukučka, a manifestaciju je otvorio predsjednik Saveza Slovaka RH Mirko Vavra. Nazočili su i Branka Baksa, članica Savjeta za nacionalne manjine RH i Zlatko Dudjak, zamjenik predsjednice Vijeća slovačke nacionalne manjine OBŽ.

Pokrovitelji manifestacije su bili Savez Slovaka RH, Savjet za nacionalne Manjine RH, Ured za isekjenje Slovake u Bratislavi, Općina Punitovci i Grad Đakovo uz brojne sponzore Josipovca. Oko 350 sudionika i više od 700 posjetitelja svake večeri moglo je uživati u gastro ponudi ćevapa, langošica i slovačkog specijaliteta, polesnjaka uz štandove slika, rukotvorina i proizvoda od meda. Nakon programa uslijedilo bi druženje u velikom šatoru.

Ovogodišnja manifestacija održana je uz obilježavanje 30. obljetnice Saveza Slovaka RH, krovne organizacije za 15. Matica slovačkih u RH.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

two × two =

Vrijeme danas