Spolno iskorištavao i zlostavljao djecu

Provedenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja da je 24-godišnji hrvatski državljanin iz Osijeka počinio kazneno djelo spolnog iskorištavanja i zlostavljanja djece. U vremenu od 15. veljače 2018. godine do 5. kolovoza 2019. godine, 24-godišnjak je putem više društvenih mreža pribavljao, posjedovao i distribuirao veliku količinu sadržaja spolnog iskorištavanja i zlostavljanja djece.

Pretragom doma 24-godišnjaka pronađena je i oduzeta veća količina CD-ova, DVD-ova, USB stikova i prijenosnih diskova, mobilnih telefona, više stolnih računala i jedno prijenosno računalo. Pretragom oduzete informatičke opreme i korisničkih računa pronađena je velika količina multimedijskog sadržaja u obliku fotografija i video snimki fotografija spolnog iskorištavanja i zlostavljanja djece.

Zbog počinjenog kaznenog djela počinitelj je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku, a nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu.

Policija u izviješću donosi i upozorenje roditeljima kako spriječiti kaznena djela na štetu djece:

Zabrana pristupa Internetu nije rješenje, već je s djetetom potrebno dogovoriti načine i uvjete njegovog korištenja. Povremeno provjerite kakve aplikacije vaše dijete ima instalirane na mobitelu ili računalu i utvrdite koje od njih koristi kod komunikacije s drugim osobama.

Poznate internet-stranice dijete će pronaći putem izbornika “Omiljena web-mjesta“ (engl. favorites; bookmark) u internetskom pregledniku pa ga povremeno pregledajte, a djeci predškolskog uzrasta ograničite pristup internet-stranicama koje smatrate neprihvatljivima (raznim zaštitnim programima ili roditeljskim).

Upoznajte se s alatima za praćenje aktivnosti na Internet pregledniku (povijest pretraživanja) i programima namijenjenim postavljenju sigurnosne zaštite (npr. Windows live Obiteljska sigurnost – dostupan na hrvatskom jeziku). Zajednički posjećujte internetske stranice kako biste se upoznali sa sklonostima i navikama vašeg djeteta na Internetu. Pronađite vremena da odgovorite djetetu kada vas pita o bilo čemu što ne zna o Internetu te potičite razgovore o sadržajima koje pregledava.

Poučite dijete koje su prednosti Interneta i modernih medija, ali i koje opasnosti skriva. Brojeve potencijalnih žrtava počinitelji mogu doznati preko različitih internet chatova ili mobilnih aplikacija za komunikaciju i dijeljenje raznih sadržaja.

Budite iznimno oprezni kod dijeljenja fotografija putem društvenih mreža jer ih time činite dostupnima i osobama izvan vašeg kruga prijatelja i članova obitelji.

U slučaju da posumnjate da je vaše dijete žrtva seksualnog zlostavljanja ili pronađete bilo kakav trag na računalu (fotografija, video, poruke elektroničke pošte), bez odgode podijelite svoju zabrinutost s djetetom i razgovarajte s njim o tome problemu. Ako i nakon razgovora s djetetom niste zadovoljni objašnjenjem koje vam je dalo i ako ste iz bilo kojeg razloga i dalje zabrinuti, potražite pomoć stručnjaka.

Možete obavijestiti policiju na telefon 192, adresu elektroničke pošte policija@mup.hr, online putem Red Button prijave ili izravno doći u policijsku postaju.

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

5 × one =