Sprječavanje širenja afričke svinjske kuge središnja tema koordinacije grado/načelnika

Župan Ivan Anušić sazvao je jučer radni sastanak čelnika jedinica lokalne samouprave Osječko-baranjske županije s ciljem dodatnog informiranja o sprječavanju širenja afričke svinjske kuge na lokalnim gospodarstvima. Sastanku su, uz načelnike i gradonačelnike, nazočili i predstavnici različitih institucija koje sudjeluju u borbi protiv ove bolesti, poput HAPIH-a, Lovačkog saveza OBŽ, veterinarskih stanica, Udruge svinjogojaca OBŽ, Ravnateljstva civilne zaštite te Državnog inspektorata. Afrička svinjska kuga na istoku Hrvatske, odnosno u Vukovarsko-srijemskoj županiji pojavila se krajem lipnja, dok smo se u Osječko-baranjskoj županiji, do sada uspjeli zaštititi od prodora virusa. Bez učinkovitih i snažnih mjera koje se moraju odmah poduzeti, nažalost, nećemo moći spasiti svinjski fond na našem području. Podsjetit ću da 35% ukupne hrvatske proizvodnje svinja i svinjskih proizvoda pripada upravo našoj županiji. Iz tog razloga smo započeli s djelovanjem te smo prošlog tjedna pozvali ministricu Vučković na radni sastanak tijekom kojeg smo ju upoznali sa svime onime što činimo, ali smo i zatražili određene informacije koje smo u konačnici dobili. Današnji sastanak s čelnicima jedinica lokalne samouprave je informativan i sadržajan kako bi upravo oni bili veza u komunikaciji s ljudima na terenu, u svojim sredinama, a uz to, izradili smo letke i plakate koji će biti polijepljeni po svim općinama i gradovima. Izuzetno je važno da dobijemo ovu bitku jer ne smijemo zaboraviti da 5500 gospodarstava žive od svinjogojstva koje je desetljećima tradicija ne samo naše županije, već čitavog istoka Hrvatske – istaknuo je župan Anušić.

Savjetnik ravnateljice HAPIH-a za stočarstvo Davor Pašalić naglasio je da se informacije o afričkoj svinjskoj kugi prenose posljednjih 5 godina jer HAPIH i EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane) provode kampanju kojom nastoje lovce, veterinare i uzgajivače upozoriti na opasnosti bolesti svinjske kuge, s obzirom da se ona pojavila u većini europskih zemalja.

– U kontroli afričke svinjske kuge izuzetno je važna kategorizacija gospodarstava koju provode veterinari i cilj je da što više njih prijeđe iz kategorije 2 u kategoriju 3 koja znači potpuno ispunjavanje biosigurnosnih mjera. Nažalost, situacija tu nije najbolja, jer prema posljednjim informacijama, od 75.000 gospodarstava koja drže svinje u RH, 22.000 je u kategoriji 1 (gospodarstva koja ne udovoljavaju uvjetima biosigurnosti ), a 38.000 u kategoriji 2 (gospodarstva koja djelomično udovoljavaju uvjetima biosigurnosti) . Zbog toga je pred nama puno posla da ljudi shvate kako je prošlo vrijeme u kojem su se svinje mogle držati bilo gdje i u bilo kakvim objektima. Prelazak iz kategorija 1 i 2 u više kategorije podrazumijeva podizanje ograda oko gospodarstava i uvođenje dezinfekcijskih barijera, odnosno kontrola ulaska u gospodarske objekte, osiguravanje prehrane i nošenje zaštitne odjeće u onim gospodarstvima na kojima se nalazi stotinu i više svinja. Nadam se da će naši uzgajivači shvatiti ozbiljnost situacije i da ćemo zajednički uspjeti zaštititi domaću proizvodnju – zaključio je Pašalić.

Osječko-baranjska županija priprema edukativne i informativne materijale koje će do kraja tjedna biti dostavljeni svim gradonačelnicima i načelnicima kako bi ih mogli podijeliti na terenu. U suradnji s HAPIH-om i Ministarstvom poljoprivrede, otvorena je i telefonska linija za informacije 099 4392 507 gdje građani mogu dobiti više informacija.

Pogoci: 1

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

2 × two =

Vrijeme danas