ŠPUD: 25 godina umjetničkog obrazovanja u Osijeku

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek ove godine obilježava 25 godina umjetničkog obrazovanja. Tom prigodom, Škola priređuje izložbu radova nastavnika koji su postavili temelje umjetničkom obrazovanju u Osijeku i podijelili lekcije o likovnosti prvim generacijama u području likovne umjetnosti i dizajna.

Koncept izložbe formiran je doslovno i simbolički oko lika i djela pet profesora i jedne profesorice koji su danas umirovljeni djelatnici Škole. Likovi Jelene Bauer, Dinka Županovića, Ratka Žaje, Marka Živkovića, Vladimira Pandžića, Nenada Lešine, predstavljeni su portretima koje su nacrtali sadašnji učenici škole, dok je njihovo djelo prezentirano jednim umjetničkim radom autora. Suprotstavljanje umjetničkih radova i učeničkih portreta navedenih umjetnika predstavlja metaforički dvoboj između prošlosti i sadašnjosti škole.

Navedeni profesori bili su zmajevi ŠPUD-a jer su osebujnim karakterom i svojim autoritetom, ponekad i strogošću, poticali i oblikovali mlade ljude usmjerene umjetnosti na jedinstven pedagoški način ostavljajući iza sebe priče i mitove koji se prenose generacijama… piše u Predgovoru Kataloga, doc.dr.sc Lana Skender.

Svečano otvorenje izložbe održat će se 23. studenoga 2023. godine s početkom u 18 sati u atriju Arheološkog muzeja Osijek.

Pogoci: 5

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

14 − 8 =

Vrijeme danas