STD Pajo Kolarić gostovao u Mohaču

Na poziv Mjesne samouprave grada Mohača i predsjednice Irene Udvaracz, te, dopredsjednika Stipe Darazaca i počasnog predsjednika Šokačke čitaonice u Mohaču i zastupnika u gradsom vijeću Đure Jakšića, seniorski orkestar i mješoviti pjevački zbor Slavonskog tamburaškog društvo Paje Kolarića iz Osijeka 30. prosinca 2017. godine, održalo je svečanu Božićnu svetu misu u crkvi svetoga Antuna u Mohaču. Misno je slavlje predvodio velečasni Ladislav Bacmai, naglasivši kako je društvo pjevalo i sviralo darujući svoje talente na slavu Bogu i čovjeku, te da se uvijek pitao kako zvuči pjesma anđela, a sada je i to saznao.

Božićnu svetu misu “Djetešce nam se rodilo” uredio je skladatelj, pokojni Julije Njikoš, prema pjevanju puka u osječkoj crkvi sv. Petra i Pavla s početka 20. stoljeća.

Izvedene su pjesme (stavci): Veselje ti navješćujem; Kyrie Eleison; Slava Bogu na visini; O, Betleme, grade slavni; Vjerujem u Boga; Vesel’te se, svi kršćani; O, pastiri, čudo novo; Nebesko Djetešce; Tiha noć, sveta noć; Svijetu se porodi; Djetešce nam se rodilo; Radujte se, narodi. U prepunoj mohačkoj crkvi svjedočili smo emotivnim trenucima mnogobrojnog puka koji nema često prilike slušati bogoslužje na hrvatskom jeziku uz pratnju tamburice, tradicijskog slavonskog instrumenta.

Tako je kraj 2017. godine obilježen radosnom pjesmom i svirkom šezdesetak izvođača pod ravnanjem maestra Dragutina Stivaničevića te uz solistički nastup Ljiljane Šutalo i Željka Lončarića Žeca, koji je na kraju mise otpjevao pjesmu “Bijeli Božić” i Božić za sve, a pjesme je na orguljama pratio Domagoj Čosić.

U nedjelju, dana 7. siječnja 2018., na blagdan Krštenja Gospodinova, u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru svetu su misu animirali STD-a “Pajo Kolarić”, uz bis solo Željka Ergotića, čime je i završen ciklus izvedbi božićnih misa. Misu je predvodio gvardijan i dekan vukovarskog franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić.

Analizirajući muziciranje tamburaškog ansambla Slavonskog tamburaškog društva Paje Kolarića vidimo dotjeranu tehniku muziciranja do razine orkestralnog, dinamički i tehnički dotjerano iskustvo maestra Stivaničevića, odnosno, kvalitetu istih komponenti u nastupu zbora. Analizirajući izvođački stil Slavonskog tamburaškog društva Paje Kolarića, vidimo identitet samoga ‘Paje Kolarića’. Naš je zaključak: ovo izvođenje mise ‘Djetešce nam se rodilo’ je zapravo bila i praizvedba u Vukovaru. Odnosno, rodila se tako Hrvatska pučka misa J. Njikoša u vukovarskoj samostanskoj crkvi sv. Filipa i Jakova, što nosi antologijsku vrijednost, u svom je tekstu zapisala doc. dr. sc. Brankica Ban.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

sixteen − 14 =