Sumnja na afričku svinjsku kugu na još tri gospodarstva

Dovršena je eutanazija ukupno 196 svinja na 8 gospodarstava na području Vukovarsko-srijemske županije na kojima je potvrđena pojava afričke svinjske kuge. Prema trenutnim informacijama, postavljena je sumnja na ovu bolest na još tri gospodarstva koja se nalaze u Rajevom Selu i Drenovcima, a veterinari intenzivno provode sve potrebne mjere kako bi se suzbilo širenje afričke svinjske kuge, poglavito na lokacijama koje su u visokom epidemiološkom riziku zbog kontakta sa zaraženim objektima.

Ministarstvo poljoprivrede i Državni inspektorat će učiniti sve kako bi se ASK lokalizirala i što prije iskorijenila sa zaraženog područja i kako bi se spriječilo njeno daljnje širenje, no veliku ulogu u širenju ima i ljudski faktor.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković će s državnim tajnikom Mladenom Pavićem i ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjanom Karačić danas u Županji održati sastanak s članovima Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske.

Tekst i foto: Ministarstvo poljoprivrede

Pogoci: 1

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

18 + twelve =

Vrijeme danas