Suze sv. Lovre 12. i 13. kolovoza

Uvjeti za promatranje meteora popularno zvanih suze sv. Lovre bit će vidljivi i ove godine. Prema prognozama maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi će se dogoditi u noći s 12. na 13. kolovoza pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju razne astronomske aktivnosti jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini teleskopima moći pogledati Saturn ili primjerice galaksiju u Andromedi.

Kao i svih dosadašnjih godina, pa tako i ove, akciji se pridružuje Grad Đakovo s gašenjem javne rasvjete u subotu od 22 sata do ponoći, kako bi i građani u gradu, na svojim terasama i u svojim vrtovima mogli uživati u ovoj kozmičkoj fantaziji. Uz Grad Đakovo, pozivamo i predstavnike trgovačkih lanaca u Đakovu i okolici, poduzetnicima s velikom količinom rasvjete oko svojih gospodarstava i parkirališta, kao i Hrvatske autoceste da na svojim lokacijama u subotu od 22 sata ugase svu vanjsku rasvjetu. I mi ostali možemo dodatno pridonijeti, ako ugasimo rasvjetu u svojim dvorištima, vrtovima, balkonima.

U Đakovo će se meteroski roj moći pratiti iza Kauflanda na Đakovačkom bajeru, u subotu 12. kolovoza od 21 sat, a organizator je Astronomsko astronautičko društvo Orion. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore kada nam zviježđe Perzej bude visoko na nebu. Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu, poručuju iz Oriona.

Pogoci: 3

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

4 × five =

Vrijeme danas