Svečana premijera igrano-dokumentarnog filma “Ispod radara”

Igrano-dokumentarni film ‘Ispod radara’, film koji govori o hrabrim zrakoplovcima 1. Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, bit će prikazan u Đakovu u četvrtak, 28. studenoga. Riječ je o filmu scenarista i redatelja Stipe Majića Pipe u kojem je prikazano djelovanje zrakoplovaca na samom početku Domovinskog rata, koji su se istaknuli u dostavi hrane i lijekova opkoljenom Vukovaru te izbacivanju improviziranih eksplozivnih naprava po neprijateljskim položajima u Slavoniji.

Prvi Samostalni zrakoplovni vod Osijek osnovan je u jesen 1991. godine na prijedlog pukovnika Marka Živkovića da se u obrambene svrhe angažiraju tada dostupni sportski i poljoprivredni zrakoplovi. U kratkom vremenu, od poljoprivrednih zrakoplova za zaprašivanje usjeva, stvorena je eskadrila koja je građanima Vukovara dostavljala humanitarnu pomoć, a s druge strane djelovali su i borbeno na neprijateljske položaje.

Nakon tragične pogibije pilota pukovnika Marka Živkovića i Mirka Vukušića tijekom leta 2. prosinca 1991. onemogućene su daljnje aktivnosti osječkog voda te je postrojba demobilizirana u svibnju ‘92. godine. U spomen na poginule pilote, pukovnike Živkovića i Vukušića vojarne Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu te u Zemuniku, danas nose njihova imena. Svečana premijera u Đakovu održat će se s početkom u 18 sati.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

10 + 1 =