Svi za Marka – organizirano prikupljanje krvi i uzoraka za tipizaciju

U petak, 14. Veljače u Đakovu će od 9 do 14 sati biti organizirana druga akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a uz nju bit će organizirano i prikupljanje krvi i uzoraka za tipizaciju koštane srži za trogodišnjeg Marka kojemu je potrebna pomoć.

Naime, Marko ima aplastičnu anemiju i hitno mu je potrebna transplatacija koštane srži, registar se pretražuje, ali još uvijek nema odgovarajučeg donora. Prikupljanje krvi i uzoraka za tipizaciju organizira se u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Đakovo, odjelom Transfuzije KBC-a Osijek te Zakladom Ana Rukavina, a održat će se u petak u Đakovu od 9 do 14 sati.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzoraka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuje tkivna snošljivost. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

eight − one =