Svjetska banka: Hrvatske šume su visokokvalitetne, ali šumarskoj industriji potrebne su potpore

Unaprijeđenje gospodarenja drvnom masom u Hrvatskoj bila je glavna tema sastanka osječko-baranjskog župana Ivana Anušića s predstavnicima Svjetske banke. Drugi sastanak zaredom održan je u zagrebačkim prostorijama Svjetske banke, a linkom su se uključili viši ekonomist Austin Kilroy i njegov kolega, viši ekonomist za okoliš Clas Sander, te stručnjak za šumarstvo Tuukka Castren iz Washingtona.

Prema analizi koju je u ime Svjetske banke predstavio Clas Sander, hrvatske šume su visokokvalitetne i prirodno obnovljive.

– Naša dosadašnja iskustva govore kako je potrebno promijeniti potpore šumarstvu i šumarskoj industriji kako bi postala međunarodno konkurentna te povećala prihode i prilike za zapošljavanje – rekao je Tuukka Castren.

Dodao je i kako nove tehnologije postavljaju zahtjeve pred sva svjetska gospodarstva i stoga su nužne promjene koje će ih pratiti, istaknuvši kako hrvatska drvna industrija ima prostora za reformu i napredak.

Župan Anušić naglasio je kako su iskustva i prijedlozi koji su izneseni od strane predstavnika Svjetske banke na primjerima drugih europskih zemalja dobar temelj za promišljanje o efikasnijem gospodarenju drvnom masom, koja bi za cilj trebala imati povećanje gospodarske aktivnosti, odnosno povećanje izvoza finalnih proizvoda i veću zaposlenost u drvnom sektoru.

Tradicija Istoka Hrvatske je u proizvodnji i prodaji proizvoda od drveta, reforma tog sustava mora se pripremiti kvalitetno uključujući u dijalog sve dionike ovog procesa, a za samo provođenje potreban je višegodišnji okvir kako bi bili spremni na izazove tržišta koji će se naći pred drvoprerađivačima, zaključeno je na sastanku.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

14 + 20 =