Svjetski dan Alzheimerove bolesti

Danas se obilježava svjetski dan Alzheimerove bolesti. U sklopu projekta “Jačajući sebe, bolji smo za druge”, koji realizira Udruga za psiho-socijalne potrebe Amadea, održan je okrugli stol na kojemu je bilo riječi o demenciji koja postaje sve prisutniji javno-zdravstveni problem. Osim rane dijagnoze i važnosti prepoznavanja prvih simptoma, izuzetno je važno okruženje dementne osobe, odnosno njezino uključivanje u sve životne aktivnosti, naglasili su sudionici okruglog stola. Organiziranje okruglog stola o demenciji samo je jedna od aktivnosti projekta čija realizacija traje 18 mjeseci, vrijednost je 469 tisuća kuna od kojih je 398 tisuća osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a u sklopu projekta bit će organizirano i savjetovalište za starije osobe, osobe oboljele od demencije i članove njihovih obitelji te niz drugih aktivnosti.

Filozofski fakultet Osijek u suradnji sa Ženskom udrugom “IZVOR” također, organizira obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti. Obilježavanje je započelo u jutarnjem terminu
na Trgu slobode u Osijeku gdje su se građanima dijelili edukativni i promotivni materijali, a svi zainteresirani imali su priliku razgovarati sa stručnjacima te od njih dobiti korisne savjete i informacije.

Program uključuje i kratku “Šetnju sjećanja od Trga slobode do Drave, čiji je cilj promovirati brigu o zdravlju i okolišu, upozoriti na Alzheimerovu bolest kao općezdravstveni problem našeg društva te smanjiti društvenu stigmatizaciju oboljelih od ove bolesti. Program završava radionicom Brain aerobics u 17 sati u dnevnom boravku udruge Aktivni umirovljenici (Županijska 11) u kojoj će sudjelovati studenti Filozofskog fakulteta (Odsjek za informacijske znanosti, Odsjek za psihologiju).

Obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti provodi se u okviru znanstvenog projekta Filozofskog fakulteta pod nazivom „Izgradnja demenciji prijateljskih narodnih knjižnica: teorijske i praktične pretpostavke“.

Pogoci: 6

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

5 + 4 =

Vrijeme danas