Svjetski dan borbe protiv karcinoma jajnika

Danas, 8. svibnja obilježava se Svjetski dan borbe protiv karcinoma jajnika. Brojne organizacije koje se bave problemom raka jajnika u cijelome svijetu se ujedinjuju, u zajedničkom cilju educiranja osoba u svojoj okolini o raku jajnika i pripadajućim simptomima. Cilj Svjetskog dana raka jajnika je također izgraditi osjećaj solidarnosti u borbi protiv ove bolesti sa ženama koje žive s tom bolešću, kao i njihovim obiteljima i prijateljima.

Ovaj dan obilježit će se i u Osijeku u sklopu akcije „Tirkizni dani“ koju organizira Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika JA KA. U Slavoniji, kada je u pitanju obolijevanje od ove vrste karcinoma, nije najbolja situacija, rekla je Veselinka Kastratović, predsjednica udruge JAKA.

U udruzi podsjećaju na važnost redovitih pregleda, a ovoga tjedna organizirani su besplatno.

Danas će udruga JAKA Svjetski dan borbe protiv karcinoma jajnika obilježiti na Trgu A. Starčevića u Osijeku od 10 do 12 sati gdje će kroz izravan kontakt s građanima ukazati na potrebu za razumijevanje oboljelih žena te da im budu potpora, a najviše u trenutcima kada je žena nesigurna oko odlaska na pregled.

Rak jajnika se godišnje dijagnosticira kod gotovo 240.000 žena diljem svijeta, a odgovoran je za više od 150.000 smrtnih slučajeva svake godine (prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka) pa se radi o ginekološkom tumoru s najlošijim preživljenjem. Simptomi najčešće ostaju neprepoznati, jer se često mogu zamijeniti s drugim simptomima manje ozbiljnih bolesti kojima žene ne pridaju osobitu pažnju, posebice probavnih smetnji.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

8 − one =