Svjetski dan vlažnih staništa: Damjanović – “Građane treba educirati kako se odgovorno ponašati”

Živimo svijet 21. stoljeća. Svijet u kojem se tehnološki napredak, inovacije, razvoj znanosti i industrije, te razvoj gospodarstva razvijaju do granice koja postaje kontraproduktivna za životnu zajednicu. Danas, više nego ikada prije u ljudskoj povijesti ekosustavi i priroda u cjelini su pod stalnim pritiskom i prijetnjom opstanku. Glavni razlozi ugroženosti ekosustava su onečišćenje te pretjerano iskorištavanje prirodnih resursa. Procjenjuje se da je više od dvije trećine vlažnih ekosustava degradirano. Glavni razlozi ugroženosti su isušivanje močvara, kanaliziranje rijeka te zagađenje industrijskim, komunalnim i drugim otpadom. Stoga je donesena Konvencija o očuvanju vlažnih staništa te se drugi dan veljače obilježava kao Svjetski dan vlažnih staništa. Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek već dugi niz godina svojim projektima i aktivnostima provodi ciljeve zaštite i održivog korištenja prirodnih vrijednosti, poručuje za naš radio voditelj projekta magistar biologije Ivan Damjanović.

Usprkos svemu postoje „oaze“ u kojima su prirodne vrijednosti, kulturna baština i suživot čovjeka i divljine ostali očuvani. Jedan od svjetskih dragulja svakako je i naš zavičaj Slavonije i Baranje, dodaje Damjanović.

Mnoga močvarna područja kao posljedica regulacije rijeka, klimatskih promjena i urbanizacije ostala su odsječena od glavnog toka rijeke te su pred isušivanjem. Na nama kao zajednici je prepoznati njihovu vrijednost te raditi na njihovom očuvanju i održivom korištenju, poručuje Damjanović.

Tekst: Ivan Damjanović, mag. biol.

Fotografije: Domagoj Topić

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

eleven − four =