Svjetski dan zaštite životinja

Prijatelji životinja ove godine imaju posebno dobar razlog za proslavu Međunarodnog dana zaštite životinja, koji se diljem svijeta obilježava 4. listopada. Naime, zahvaljujući inicijativi udruge Prijatelji životinja i drugih udruga Mreže za zaštitu životinja, upravo je u tijeku osnivanje Povjerenstva za nadolazeće izmjene Zakona o zaštiti životinja.

„Na stranici www.boljizakon.net detaljno obrazlažemo prijedloge da se zakonskim izmjenama propišu: potpuna zabrana držanja pasa na lancu, uvođenje tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce, zabrana držanja divljih životinja u privatnom zatočeništvu, potpuna zabrana životinja u cirkusima, uvođenje obavezne kastracije pasa i mačaka i druge izmjene”, navode Prijatelji životinja.

„Kada govorimo o zaštiti životinja, većina pomisli na pse i mačke, no i sve druge životinje trebaju zaštitu od ljudskog iskorištavanja i ubijanja. Već malom promjenom svojih navika možemo zaštititi i životinje koje su daleko od očiju javnosti – na farmama, u klaonicama, laboratorijima, cirkusima, kavezima… Sve životinje trebaju naše suosjećanje kako bismo stvarali svijet bez nasilja prema životinjama”, ističe Ivana Lunka, ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja u Hrvatskoj.

Prijatelji životinja zaključuju da će nužne izmjene Zakona o zaštiti životinja, koji se nije mijenjao od 2017. godine, sigurno pridonijeti boljoj zaštiti životinja, ali i da ih već danas svatko od nas može zaštititi tako da ih ne napušta, ne kupuje, ne jede, ne nosi njihovu kožu, krzno, vunu i svilu, ne posjećuje zoološke vrtove i kupuje veganske proizvode koji nisu testirani na životinjama. Više informacija o ovim temama može se saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Ove je godine Đakovo pokazalo da ima veliko srce i kad su životinje u pitanju. Kako bi se spriječilo daljenje napuštanje pasa i mačaka i njihovo nekontrolirano razmnožavanje u ponedjeljak, 11. srpnja 2022. godine u Đakovu je započeo volonterski projekt solidarnosti – Život životinja. Riječ je o projektu koji je financiran sredstvima Europske Unije iz fonda Europskih snaga solidarnosti. Cilj projekta je smanjiti broj napuštenih životinja na ulicama Grada Đakova i prigradskih naselja (Burdrovci, Đurđanci, Ivanovci Đakovački, Kuševac, Novi Perkovci, Piškorevci, Selci Đakovački i Široko Polje). Predviđeno trajanje projekta je do 30. lipnja 2023. godine odnosno do isteka planiranih sredstava.

Pogoci: 6

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

1 × two =

Vrijeme danas