Treći susret učenika i nastavnika u projektu Eycme u Budimpešti

Na trećem susretu u sklopu projekta Entrepreneurial young citizens of modern Europe u Budimpešti od 14. 10. – 18. 10. 2019., učenici i nastavnici iz Hrvatske, Poljske, Španjolske i Mađarske nastavili s provoditi aktivnosti projekta, čija je tema integracija osoba s posebnim potrebama. Susret u Budimpešti fokusirao se na slijepim i slabovidnim osobama.

Ekonomsku školu Braća Radić predstavljali su učenici Tea Budžaki, Iva Zorić, Patricija Šekerija, Lara Juras, Lucija Weh, Karlo Mesić, Igor Angebrandt i Marko Pešut u pratnji profesorica Snježane Marić i Vesne Šimić.

Sudionici u projektu „Poduzetni mladi građani suvremene Europe“ na početku su upoznali svoje Erasmus+ partnere s aktivnostima koje su se odvijale u njihovim okruženjima sa slijepim i slabovidnim osobama.

Provodili su istraživanja o broju slijepih i slabovidnih osoba u njihovim zemljama, o broju slijepih i slabovidnih osoba uključenima u obrazovni sustavi i sustav rada. Učenici škole su željeli čuti i iskustva iz prve ruke, pa su tako proveli intervjue s slabovidnom učenicom Ivom Baraban i gosp. Daliborom Vlahom, našim bivšim učenikom koji su ukazali na poteškoće s kojima se oni susreću na dnevnoj bazi, a ne samo u obrazovnom sustavu. Školu je u okviru pripremnih aktivnosti za susret u Budimpešti posjetila i Športska udruga slijepih i slabovidnih iz Osijeka, te prenijela njihova iskustva i demonstrirali rad s alatima koje slijepi i slabovidni koriste.

U Budimpešti su posjetili Centar za rehabilitaciju slijepih i slabovidnih i u goste su došle slijepe osobe s psima vodičima, odigrali su utakmice goalball-a, te iz prve ruke poslušali njihova iskustva a i sami se pokušali kretati na način na koji se oni kreću, kako bi naučili kako zapravo pomoći slijepim i slabovidnim osobama.

Predzadnji dan boravka također je donio iskustva iz prve ruke osoba s posebnim potrebama, ne s oštećenjima vida, već i onih u invalidskim kolicima, autističnim i gluhim osobama, te naučili da fizički nedostatak ne mora i ne smije biti prepreka upornosti i uspjehu. Kao rezultat svih ovih aktivnosti i susreta nastao je Vodič za pomaganje slijepih i slabovidnim osobama u obliku online časopisa i stripa.

“Da je tema projekta itekako aktualna i da uvijek ima prostora napretku i poboljšanjima, potvrdili su nam i gosti i sugovornici na ovom susretu u Budimpešti”, navode u školi.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

two × 1 =