Tri manifestacije povezale gospodarstvo, poljoprivredu, turizam i tradiciju

Na prostoru Sportske zračne luka Osijek – Čepin ovog vikenda održale su se čak tri poljoprivredne manifestacije; 16. Natjecanja u oranju i 7. Natjecanja u oranju konjima Republike Hrvatske te 5. Farm Show, specijalizirani sajam poljoprivredne mehanizacije i opreme. Svečanost zajedničkog otvaranja održana je u subotu (25. kolovoza 2018. godine), a priredbe je otvorio potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Naglasio je da su to jedinstvene poljoprivredne manifestacije koja spajaju poljoprivredu i gospodarstvo s turizmom, ali i tradicijskim vrijednostima ruralnih područja.

– Oranje je ozbiljna agrotehnička mjera koja može pozitivni utjecati na prinos. Veseli me vidjeti nove traktore na našim poljima koje su naši poljoprivrednici kupili sredstvima iz Programa ruralnog razvoja, ključnog za daljnji razvoj hrvatske poljoprivrede. Teško je orati ako imaš loše traktore i plugove i na tom području, uz naše mehanizatore, kroz Program ruralnog razvoja pomaže i resorno ministarstvo. Tijekom 2015. godine prodali smo 150 traktora, prošle godine 720, a ove će ih godine biti prodano više od tisuću. Mislim da je potrebno zanoviti mehanizaciju staru 30 godina, kako bi se postignuli bolji prinosi, a time i prihodi u poljoprivrednoj proizvodnji – rekao je ministar Tolušić.

Na Natjecanju u oranju – čiji je domaćin nakon tri godine ponovno Osječko-baranjska županija, što je velika zasluga vodstva i stručnih županijskih službi, a suorganizatori su Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača, Hrvatska poljoprivredno šumarska savjetodavna služba, Udruga orača Osječko-baranjske županije i Grad Osijek – sudjelovalo je 32 orača iz 16 županija, a natjecali su se u kategorijama pluga premetnjaka i pluga ravnjaka.

– Slavonija, Baranja i Srijem ne trebaju humanitarnu pomoć, ali trebaju otvoreno partnerstvo i suradnju kako bi ponovno postali perjanica hrvatske poljoprivrede, a u partnersku pomoć hrvatske Vlade uopće ne dvojim. To su ljudi koji prepoznaju da je na red došla Slavonija, Baranja i Srijem i da ovaj kraj može puno više nego što daje sada. Hrvatsku posjeti 16 milijuna turista, imamo više od 110 milijuna noćenja i nije istina da mi svoju hranu koju ovdje proizvodimo ne može plasirati na našem moru. To je nešto što se mora promijeniti. Župan Anušić u tom smislu ima jasnu viziju, no ne može je provesti sam, treba mu partnerstvo hrvatske Vlade, stoga napravimo zajedno od Slavonije, Baranje i Srijema ono što su nekada bili, a to je perjanica gospodarskoga rasta cijele Hrvatske – rekao je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

Pobjednici Državnog natjecanja u oranju – u kategoriji pluga ravnjaka Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije i u kategoriji pluga premetnjaka Ivan Spudić iz Karlovačke županije – ostvarili su pravo sudjelovanja na 66. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se 2019. godine održati u SAD-u. Najbolji u oranju konjima je Jure Capan iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Ekipno najbolji su natjecatelji iz Koprivničko-križevačke županije, slijedi Karlovačka pa Osječko-baranjska županija čiji je predstavnik Mihael Sklizović osvojio pojedinačno drugo mjesto u kategoriju pluga ravnjaka.

Zamjenik župana Ivanović čestitao je svim sudionicima natjecanja, pobjednicima je poželio uspješno predstavljanje Hrvatske na svjetskom natjecanju, a izrazio je uvjerenje da su prezentiranim sadržajima na sve tri priredbe zadovoljni i posjetitelji koji su mogli vidjeti najmoderniju svjetsku mehanizaciju, uživati u nadmetanju orača te se zabaviti uz popratne programe.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

fourteen + eighteen =