Tržnice u OBŽ uskoro spremne za otvaranje

U posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije obavljeno je testiranje 43 uzorka na koronavirus, od kojih su dva bila pozitivna (po jedan iz Osijeka i Drenja). Ukupan broj oboljelih tako iznosi 94 osobe, no i oboljeli i njihovi kontakti su pod kontrolom – rečeno je na redovitoj, danas održanoj, sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Smanjenje broja novozaraženih osoba ohrabruje, sigurno je i rezultat provođenja mjera nacionalnog, županijskog i lokalnih stožera civilne zaštite, no članovi Županijskog stožera naglasili su da se primjena propisanih mjera mora striktno nastaviti, s time da se pod kontroliranim uvjetima već događaju i kvalitetne promjene. Danas je tako objavljeno da su u tijeku završne pripreme za otvaranje tzv. zelenih tržnica u svih sedam gradova i jednoj općini (Kneževi Vinogradi) na području naše županije.

Temeljem naše inicijative o radu otvorenog dijela zelene tržnice danas smo izdali uputu stožerima na području svih gradova i jedne općine naše županije gdje se nalaze tržnice da u roku 24 sata pripreme sve uvjete koje je odredila epidemiološka služba kako bi zelene tržnice mogle raditi sigurno i bez rizika za korisnike, kupce i prodavače. U tom roku planiramo obaviti pripreme kako bi nakon odobrenja Nacionalnog stožera naši proizvođači mogli opet prodavati svoje voće, povrće i ostale proizvode na svojim štandovima – rekao je župan Ivan Anušić.

Situacija na području Osječko-baranjske županije je pod kontrolom. Jedan od novopozitivnih je medicinski djelatnik KBC-a, no ne treba se bojati jer su svi njegovi kontakti obrađeni i izolirani, a KBC je i dalje sigurna ustanova za liječenje pacijenata, što je najvažnije. Na području županije trenutno ima 452 osobe u samoizolaciji, od kojih je 24 u tom statusu u posljednjih 24 sata – rekao je epidemiolog dr. Karlo Kožul iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Policija je zaprimila 4 dojave o kršenju mjera samoizolacije, a u jednom slučaju to smo i potvrdili, a radi se o slučaju s područja Grada Osijeka. Samoinicijativno smo obišli 20 osoba u samoizolaciji i sve smo ih zatekli na svojim adresama te nije bilo kršenja te mjere. Propusnice smo nadzirali na osam stalnih i 45 povremenih nadzornih punktova. Tako smo provjerili 2.140 osoba od kojih sedam nije imalo propusnice te im nije dopušten prolazak – kazao je načelnik Policijske uprave Osječko-baranjske Ladislav Bece te dodao kako su e-propusnice od danas u funkciji, no do ponoći građani mogu koristiti i ranije dobivene propusnice. Ako se u međuvremenu nešto ne promijeni, od sutra će prolazak izvan prebivališta biti omogućen samo s e-propusnicom.

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

5 × 2 =