Turistički potencijali OBŽ predstavljeni u Europskom parlamentu u Bruxellesu

 

Na poziv hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Ivice Tolića delegacija Osječko-baranjske županije sudjelovala je na konferenciji pod nazivom „Razvoj održivog kontinentalnog turizma“ koja je u srijedu (25. travnja) održana u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu.

Potencijale kontinentalnog turizma Osječko-baranjske županije predstavili su župan Ivan Anušić, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Tatjana Roth te Zrinka Vlašić, predsjednica zdravstveno-turističkog klastera Pannonian Helath.

Kako kontinentalni turizam gledaju u EU odboru za promet i turizam na konferenciji su govorili predstavnici Europske komisije Ilona Lelonek Husting koja je naglasila prirodne resurse kao turistički potencijal te Susanne Heutling koja je istaknula kako je prema iskustvima drugih europskih kontinentalnih destinacija vidljivo da održivom turizmu uvelike doprinosi ekonomičnija potrošnja resursa i uporaba obnovljivih izvora energije te stalna edukacija zaposlenih u turizmu.

 

Župan Anušić kazao je kako turizam u našoj županiji, kao gospodarska grana, a kao posljedica razvitka kontinentalnog turizma u Hrvatskoj, ima tendenciju uspona. Osječko-baranjska županija ima potencijala i može ponuditi tržištu programe kontinentalnog turizma uvažavajući prednost ekološki održive poljoprivrede i očuvanog okoliša. Smještena je na plodnom tlu Panonske nizine između rijeka Save, Drave i Dunava i čine ju slikovit ravničarski kraj, šume, blagi brežuljci, ribnjaci, vodeni tokovi i močvarna područja koja daju regiji prepoznatljivu i privlačnu turističku sliku.

„Želimo kao turistička destinacija postati međunarodno prepoznata regija gdje će se održivi razvoj temeljiti na spoju poljoprivrede i turizma. Ono što nas izdvaja od drugih je uistinu široka lepeza turističke ponude s identitetom autentičnosti, gostoljubivosti i opuštenosti. Konferenciju u Parlamentu smo iskoristili i kako bi naše zastupnike upoznali sa željom da u novoj Financijskoj perspektivi Europske unije 2021.-2027. budu uvršteni i projekti turističke infrastrukture, jer na kvalitetnoj infrastrukturi možemo postaviti temelje za sustavni razvoj turizma. Do sada je turizam rezultat pojedinačnih inicijativa, što, ako želimo razvijati svoju ponudu i bilježiti ozbiljniji rast posjeta, moramo mijenjati. Strateški ćemo razvijati turizam koji kod nas može biti izuzetno snažna gospodarska grana koja će generirati nova radna mjesta i podići kvalitetu života našeg kraja.“- kazao je župan Anušić.

Kako do novca iz Europskih fondova govorila je pročelnica Tramišak koja je prisutne upoznala s dosadašnjim ulaganjima u turizam putem EU fondova te podržala inicijativu da se u razdoblju od 2021. do 2027. godine više novca izdvoji za ulaganja u turizam.

Njemački zastupnik u EU Parlamentu Karl Heinz Florenz istaknuo je kako njemački turisti tradicionalno odmor provode u Hrvatskoj no tek je mali dio njih upoznat s onim što pruža Slavonija i Baranja. Prekrasni krajolici, gastronomija i vinski podrumi, kaže, ponuda su koju traže europski turisti stavljajući pri tome poseban naglasak na lovni turizam koji bilježi sve veći porast u Europi, a u Osječko-baranjskoj županiji ima veliki potencijal.

Jedna od najbrže rastućih turističkih kategorija je i zdravstveni turizam koji je predstavila Zrinka Vlašić. U Osijeku je nedavno osnovan zdravstveni turistički klaster koji svoju ponudu svakodnevno nadopunjava širokom paletom zdravstvenih usluga koje su gostima na raspolaganju tijekom cijele godine.

Uoči konferencije u Europskom je parlamentu upriličena prezentacija tradicije, kulture i ponude smještaja naše županije kao i degustacija gastronomske i vinske ponude Osječko-baranjske županije koju su predstavili vlasnici uspješnih OPG-ova donoseći tako osim riječi i fotografija, mirise i okuse Slavonije i Baranje.

Na konferenciji su osim eurozastupnika Tolića koji slavonsko-baranjskoj delegaciji bio domaćin sudjelovale i zastupnice Dubravka Šuica, Marija Petir, Željana Zovko i Ruža Tomašić.

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

fifteen + eight =

Vrijeme danas