U Pleternici se otvara Muzej bećarca

Bećarac, nematerijalna kulturna baština pod zaštitom UNESCO-a u Pleternici je dobila i svoj muzej. Preko 200 predmeta prikupljeno je iz svih dijelova Šokadije, pa i Mađarske, restaurirani su i stručno pripremljeni za izlaganje.

O važnosti vokalno – instrumentalnog napjeva bećarca govori i činjenica da je 2011. godine upisan na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine. To je potaknulo nositelja projekta, Grad Pleternicu, da vizionarski zaštiti Muzej bećarca i omogući sve preduvjete za stručan i kreativan doprinos mnogih u ostvarenju njihove vizije.

„Svim posjetiteljima kroz stalnu izložbu želimo prenijeti ljubav prema bećarcu i njegovoj tradiciji, te ih istodobno pozvati na zabavno istraživanje svojih tradicija i baštinskih identiteta i sredina iz kojih dolaze. Kroz intimna kazivanja bećara i bećaruša u stalnoj izložbi posjetitelji otkrivaju njihove osobne priče o bećarcu i Šokadiji, a kroz interaktivne izloške svi imaju priliku na svoj se način povezati s bogatim sadržajem izložbe. Tako posjetitelji mogu iskusiti prava bećarska nadmetanja i bodriti ih ili svjedočiti jedinstvenom dvoboju bećara Pave i poznatog slavonskog repera Kandžije. U pjevačkom studiju mogu zapjevati bećarce, provjeriti svoje znanje kroz mnoge interaktivne kvizove ili komunicirati s robotom – bećarušom, koja izaziva propitivati kreativnu snagu umjetne inteligencije.

Poseban je doživljaj otkrivati „bećarsku kuću slavnih“ Vere Svobode, Marije Pavković – Snaše, Krunoslava Kiće Slabinca, Šime Jovanovca,  Zlatka Boureka i najpoznatijeg književnog i filmskog bećara – Đuke Begovića. Doprinos Muzeja bećarca znanstvenoj i stručnoj zajednici temelj je dugoročnom očuvanju autentičnosti baštine bećarca i slavonskih običaja kroz sinergijsko djelovanje i partnerstva .” istaknula je Dragana Lucija Ratković Aydemir, direktorica Muza. Riječ je o eksperticama za muzeologiju i interpretaciju baštine, a koje su oblikovale muzejsku izložbu.

U konačnu produkciju sadržaja odnosno Muzeja prikupljeno je i prevedeno na engleski jezik preko 400 bećaraca, 50 video snimaka, izrađeno je preko 200 ilustracija i fotografija i još mnogo toga u samo nekoliko mjeseci što je znak jedne od najkompleksnijih stalnih muzejskih postava u Hrvatskoj.

Muzej je financiran europskim novcem i otkriva golem turistički potencijal ove regije, a svečano otvorenje održat će se danas, 17. veljače.

Izvor i foto: Požeški vodič

Pogoci: 1

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

nineteen − fourteen =

Vrijeme danas