U subotu se obilježava Dan narcisa

Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje, koji je pokrenula Hrvatska liga protiv raka. Cilj ove akcije je podizanje društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenja smrtnosti. Tog se dana prodaju narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Tako će se i ove godine, akcija održati u subotu 26. ožujka. Dr. Nikola Kraljik iz Gradske liga protiv raka Osijek, rekao je za Novi radio kako je prvenstveno naglasak na prevenciji.

Kraljik je naglasio kako žene u Hrvatskoj, za razliku od drugih zemalja, imaju komfor i mogućnost otići na preventivne preglede, upravo zahvaljujući Nacionalnom programu za rano otkrivanje raka dojke.

Spomenimo i kako se godišnje u okviru programa pozove oko 150.000 žena na mamografiju, a do sada je otkriveno više od 7000 novih karcinoma dojke. Smrtnost od raka dojke je u padu petu godinu za redom, a s obzirom na te ohrabrujuće rezultate, potrebno je nastaviti dosadašnje napore u provedbi programa ranog otkrivanja raka dojke.

Hits: 10

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

one × 5 =