U tijeku su najveću ulaganja u prometnu infrastrukturu Osječko-baranjske županije

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić danas održao je  radni sastanak s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i državnim tajnikom Josipom Bilaverom, kao i predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem te predsjednikom Uprave Hrvatskih autocesta dr. sc. Borisom Huzjanom. Tema sastanka bili su aktualni i novi projekti prometne infrastrukture na području Osječko-baranjske županije.

– Na inicijativu župana Anušića danas smo razgovarali o najvažnijim projektima u Osječko-baranjskoj županiji koji se odnose na prometnu infrastrukturu. U Hrvatskoj danas provodimo veliki investicijski ciklus u prometnoj infrastrukturi, vrijedan više od 20 milijardi kuna, te su nam izuzetno važna i ulaganja u ovoj županiji, Osijeku i ostalim gradovima i općinama. Jedan od najznačajnijih projekata je Koridor 5c za čiju je izgradnju prije nekoliko mjeseci poništen javni natječaj, međutim u međuvremenu smo osigurali financiranje tog projekta. EBRD je potvrdio da će financirati izgradnju, pa će još ove godine bitiobjavljen natječaj, i to po pravilima EBRD-a, a potom krećemo u odabir izvođača radova. Vrijednost radova na Koridoru iznosi više od 700 milijuna kuna, no konačni iznos pokazat će se nakon ponuda na natječaju – rekao je ministar Butković.

Na sastanku se razgovaralo o projektima Lučke uprave Osijek, te o projektima u gradu Osijeku, poput obnove tramvajske infrastrukture, projektu vrijednom 250 milijuna kuna. – Na inicijativu župana i njegovih suradnika razmatrali smo mogućnost financiranja izgradnje podvožnjaka u Ulici L. B. Mandića vrijednog 95 milijuna kuna. Složili smo se da će Ministarstvo podržati projekt financiranja od strane EU u 85 postotnom iznosu te 15 posto Ministarstva. Nedavno smo isporučili 9 novih autobusa u Osijek, a pripremamo isporuku još osam. Razgovarali smo i o nabavi 24 nova tramvaja, projektu vrijednom 360 milijuna kuna, no nažalost obnova tramvajske infrastrukture u Osijeku još nije krenula. Zato apeliram na Grad Osijek da što prije raspišu javni natječaj jer smo prije dvije godine potpisali ugovor o bespovratnim sredstvima. U prometnoj infrastrukturi trenutno su samo za grad Osijek aktivni, u fazi pripreme ili potpisivanja projekti u vrijednosti milijardu kuna – rekao je ministar te zahvalio županu što potiče da se upravo ovdje na hrvatskom istoku rade tako veliki projekti.

– Projekti u prometnoj infrastrukturi su od ključne važnosti za Osječko-baranjsku županiju, pa očekujemo njihovu realizaciju ili će biti u završnoj fazi do kraja ovog mandata – istaknuo je župan Anušić. Naglasio je kako je na sastanku zaključeno da će se vrlo brzo raspisati natječaj za obnovu zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku, što je potvrdio i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture. Radi se i projekt obnove kolosijeka i kolodvora Laslovo – Korođ. Danas je dogovoren je i model financiranja cjelovite obnove Zračne luke Osijek.

– Istina da u pripremama i provođenju projekata nastanu i određeni problemi, no uglavnom je riječ o sredstvima EU fondova za čije su korištenje predviđene temeljite i zahtjevne procedure, kako i treba biti, a to zahtjeva i nešto vremena. Na području Osječko-baranjske županije provode se najveća ulaganja u infrastrukturu od završetka Domovinskog rata. Nakon obnove, sada gradimo novu infrastrukturu, nove ceste i objekte i sve što život čini kvalitetnijim, a ovo područje privlačnijim za investiranje i rast gospodarstva, zaključio je župan

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

2 × 5 =