Učenici i nastavnici iz Piškorevaca u projektu “Svi Gupčevi jezici”

Osnovna škola Matija Gubec iz Piškorevaca uključila se u projekt pod nazivom “Svi Gupčevi jezici”. U projektu je sudjelovalo sedam škola koje nose ime Matije Gupca, a do suradnje došlo je na inicijativu OŠ Matije Gupca iz Zagreba u kojoj se provodi projekt “In Medias ReStart”, sufinanciran iz Europskoga socijalnoga fonda Europske unije. Svaka škola imala je zadatak predstaviti jezične osobitosti svoje škole, kao i svoju školu i njezine najznačajnije posebnosti.

Povodom godišnjice Seljačke bune i pogibije njenog vođe Matije Gupca, sve škole su se 6. veljače 2019. našle u video pozivu gdje su predstavili svoje škole. Učenici iz Piškorevaca su školu predstavili po perkovačkom govoru koji je nematerijalno kulturno dobro RH.

Učenici su povodom ovog projekta odlučili snimiti kratki film o školi. U filmu su se mogli vidjeti djelatnici škole, a i voditelji Tea Antunović i David Spajić.

Perkovački govor govore i neki od učenika, a to su prezentirali Fabijan Ferić i Katarina Adrić, koji su predstavili neke običaje Perkovčana.

Učenici već godinama sudjeluju u ljetnoj školi Rusina u Orahovici gdje uče rusinski jezik i njihove običaje. Polaznici ljetne škole su i Nikolina Homa i Dorotea Bartolović koje su u filmu izrecitirale dvije pjesme na rusinskom jeziku.

Na filmu su radili učenici Stjepan Šarčević i Andrej Jurman zajedno s učiteljicom hrvatskog jezika Ivanom Arambašić.

U projektu su sudjelovale osnovne škole Matije Gupca iz Čeminca, Gornje Stubice, Jarmine, Magadenovca, Piškorevaca, Tavankuta (Vojvodina) i Zagreba .

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

6 + 19 =