Udruga „Neven“ predstavila uslugu osobne asistencije

Udruga za pomoć osobama s teškoćama u razvoju „Neven“ Đakovo ishodila je 1.773.579,66 kuna iz Europskog socijalnog fonda za projekt razvoja usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom. Projekt su predstavile voditeljica dr. Zdenka Konjarik, koordinatorica rada osobnih asistenata Marija Ratkovčić te suradnica Irena Gluhak Forempoher.  Udruga „Neven“ ostvarila je sredstva za 20 osobnih asistenata za osobe s invaliditetom u trajanju od dvije godine. Ovo je već drugi put da su prošli na ovome projektu, međutim ovaj put su ostvarili veća sredstva iz Fonda, rekla je voditeljica projekta dr. Konjarik:

Asistente vodi Marija Ratkovčić koja je navela po kojim su uvjetima odabrani korisnici koji će imati osobne asistente:

Nema prave evidencije koliko je osoba s teškoćama u razvoju koje bi trebale pomoć jer se takve evidencije do nedavno nisu vodile. Članovi u Udrugu dolaze preko poznanstava, tako da  „Neven“ broji više od 180 korisnika, a idealno rješenje bi bilo otvaranje dnevnog boravka, što još ne postoji. Naime, ukoliko dijete provodi  više od 20 sati tjedno, roditelj gubi status njegovatelja:

Evo što majka djeteta s poteškoćama kaže o projektu osobne asistencije:

Asistenti su zaposleni na 80 sati mjesečno, odnosno četiri sata dnevno. Asistentica Kristina Kubica iznijela je svoje dojmove u radu s djecom:

Svrha projekta je povećati socijalnu uključenost, stupanj samostalnosti i društvene aktivnosti kod 20 osoba s najtežim stupnjem i vrstom invaliditeta kako bi im se povećala kvaliteta života i spriječila institucionalizacija.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

four × three =