Udruga Život: Ograničavanja i udar na male i mlade poljoprivrednike

Udruga OPG-a Hrvatske Život proslijedila je svoje primjedbe na mjeru 4. Programa ruralnog razvoja, a tvrde kako se kroz nju vrši daljnje ograničavanje i udar na male i mlade poljoprivrednike. Ako ste student četvrte ili pete godine Poljoprivrednog fakulteta, a nositelj ste poljoprivrednog gospodarstva više od 4 godine ( npr. od završetka srednje poljoprivredne škole ) ne možete se prijaviti na natječaj i nikad nećete moći koristiti dodatni intenzitet potpora od 20 posto za mlade poljoprivrednike, tvrde iz ove Udruge. 

Objašnjavaju kako je razlog taj što redovni studenti nisu prihvatljivi korisnici na ovom Natječaju jer u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu ne ispunjavaju uvjet plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje po bilo kojoj osnovi, a onda im ističe status mladog poljoprivrednika od 5 godina pa ne možete dobiti dodatni intenzitet potpore od 20 %.Poruka našeg Ministarstva mladim je da “nemojte se dodatno školovati”, stoji u priopćenju poslano medijima.

Nadalje tvrde da nametanje samozapošljavanja kao u mjeri 6.1.1. koje je start-up, apsolutno neprihvatljivo, a tako je i u mjeri 4. Nametanje samozapošljavanja, prije predaje dokumentacije na natječaj, smatraju isto tako neprihvatljivim.

“Skraćivanje statusa mladog poljoprivrednika na 5 godina smatramo neprimjerenim te smatramo da svaki mladi poljoprivrednik, po definiciji mladog poljoprivrednika, mora imati pravo na barem jedno korištenje dodatnog intenziteta potpore od 20 %”, objašnjavaju.

U objavi udruge stoji i to da 400 milijuna kuna za ovaj natječaj iz Mjere 4.1.1., čak 240 milijuna kuna je predviđeno za 65.000 „MALIH POLJOPRIVREDNIKA“ do SO 250.000 eura,  a 160 milijuna kuna je predviđeno za oko 1.000 onih koji imaju SO iznad 250.000 eura.

“To znači da veliki pojedinačno imaju 4.000 % više sredstava na raspolaganju nego „MALI POLJPRIVREDNICI“. Ogromna većina malih poljoprivrednika se pita zašto ne prolaze na natječaju jer su ispod crte, a ispod crte su zapravo jer su sredstava za male poljoprivrednike previše mala obzirom na broj prijavljenih. tako da na natječaju prolazi samo oko 25 % prijavljenih dok kod velikih poljoprivrednika ima slučajeva da svi koji su se prijavili prolaze na natječaju.”

“Smatramo da sredstva za male poljoprivrednike treba uvećati minimum za još 30-40 % a sredstva za velike umanjiti za 30-40 %”, zahtjev je Udruga OPG-a Hrvatske Život.

Također smatraju i da je problem ograničavanja visina-iznosa potpore za projekte za male poljoprivrednike prema godišnjem prometu na iznos od 100.000 eura iako posluju više godina, dok u isto vrijeme poljoprivrednici početnici imaju isto ograničenje visina-iznosa potpore na 100.000 eura.

“Smatramo da bi se visina-iznosa potpore za poljoprivrednike koji posluju više od 2 godine trebala bi povećati na 200.000 eura. Za povećanje iznosa je moguće dostaviti obvezujuću izjavu banke o financiranju što je skoro nemoguće, to u ministarstvu znaju, te smatramo da treba maknuti obvezujuću izjavu jer ona onemogućuje male poljoprivrednike u rastu i razvoju poljoprivrednog gospodarstva,” zaključuju.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

2 × five =