Uhićenog Rkmana očekuje 20 godina zatvora

Na optužnici “Šodolovačke skupine”

Srpski državljani Stevan Budač i Đorđe Rkman, koje Hrvatska traži zbog ratnih zločina u Batini i na području Đakova, uhićeni su u razmaku od sedam dana. Budač je uhićen na temelju europskog uhidbenog naloga 5. svibnja, u luci Galati, u Rumunjskoj, dok je Rkman uhićen 28. travnja na granici Srbije i BiH, na prijelazu Karakaj.

Uz još 18 osoba Rkman je bio na optužnici tzv. Šodolovačke skupine koju se tereti da su od srpnja 1991. do 5. svibnja 1992. godine pucali iz minobacača i topova na Đakovo, Kešince, Koritnu, Mrzović, Semeljce i Vladislavce, po civilnim ciljevima. Pri tome je desetero ljudi ubijeno, a 24 je ozlijeđeno. Dodajmo da pripadnici Šodolovačke skupine na prvom su suđenju osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora, no u ponovljenom suđenju većina je oslobođena krivnje.

Rkmanu, koji je uhićen po međunarodnoj tjeralici, sud u Sarajevu odredio je ekstradicijski pritvor te je postupak za izručenje Hrvatskoj u tijeku. Rkman je 14. veljače 1996. pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora. Međunarodna potraga za njim pokrenuta je 2014., dok je lani u srpnju izdan i europski uhidbeni nalog.

Pogoci: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

fourteen + 16 =

Vrijeme danas