Uoči Crnog petka, policija upozorava građane na prevare kod ‘online’ kupovine

Uoči Crnog petka, dana kad internetske trgovine širom svijeta za kupce pripremaju snižene cijene i posebne ponude, policija je objavila upozorenje građanima pozivajući ih da se prilikom kupovine na internetu čuvaju prevare.

Za plaćanje je, navode, bolje koristiti kartice jer tako postoje veće šanse za ostvariti povrat novca. MUP osim toga savjetuje kupcima da plaćanja obavljaju samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja te da dobro razmisle zatraži li netko od njih uslugu prijenosa sredstava preko banke ili alternativno.

Plaćanja je bolje obavljati samo preko sigurne internetske veze, što znači da treba izbjegavati plaćanja preko besplatnih ili otvorenih javni WiFi-a. Osim toga plaćati bi trebalo samo na sigurnom uređaju zbog čega je dobro redovno ažurirati operativni sustav i sigurnosni softver.Kupci bi trebali biti sumnjičavi i u slučaju da dobiju oglas kojim su obaviješteni da su osvojili nagradu jer se iza možda krije zlonamjerni softver.

U slučaju da kupljeni proizvod ne stigne, MUP preporučuje kupcima da kontaktiraju prodavača, a ako on ne odgovori na poziv trebali bi se obratiti banci.

Pravna savjetnica udruge “Potrošaki forum” Dunja Mak također podsjeća na opasnosti pri on line trgovini.

 

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

ten + seventeen =