Uručeni vlasnički listovi mještanima Krndije

Sinoć, petak 13. u društvenim prostorijama Krndije načelnica punitovačke Općine Jasna Matković je u nazočnosti predsjednika Općinskog vijeća Zdenka Perića i pročelnika jedinstvenog upravnog odjela Nikole Milanovića uručila sadašnjim mještanima Krndije 19 vlasničkih listova na čestice kojima su postali vlasnici kuća i okućnica na kojima desetljećima žive, a nisu bili vlasnici istih. Rezultat je to 20- godišnjeg nastojanja općinskih vlasti i mještana Krndije da se problem jedinog državnog sela u Hrvatskoj riješi u korist Općine i mještana Krndije da postanu svoj na svome, Uloženo je mnogo truda, posebno sadašnje načelnice Jasne Matković i općinske garniture, puno putovanja, zamolbi, zahtjeva, dogovora i papirologije prema državnim agencijama DUUDI- ju, AUDIJ-ju i konačno Ministarstvu državne imovine. u rješavanju pitanja vlasništva.

Sve je urodilo plodom zahvaljujući bivšem ministru Goranu Mariću po kojemu je država, darovala 24 čestice kuća i okućnica Općini Punitovci, a ona potom mještanima Krndije. Uslijedilo je drugo darovanje po ministru Mariu Banožić kojim Općina Punitovci postaje vlasnik još devedesetak čestica u zoni građevinskog obuhvata sela Krndije. Sveukupna je to vrijednost prema stručnim elaboratima veća od 8.000.000,00 kuna ukupne površine od 33 ha, od toga 25 ha zemljišta u građevinskom području sa oko 110 građevinskih čestica, što je ukupno oko 110 građevinskih čestica.

Pri uručenju vlasničkih listova sadašnjim vlasnicima, odnosno pedesetak stanovnika koliko ih danas živi u Krndiji, radost je bila veća saznanjem da je Općina platila uime njih više od 83.000,00 kuna na poreza na promet nekretnina, što je nemali iznos za mještane koji okreću novu stranu svog življenja u Krndiji.

„Radosna sam što smo danas zajedno i što su trud i zalaganje, posebno vaša želja da budete svoj na svome, urodili plodom. Zahvalna sam svima posebno bivšem ministru Goranu Mariću na razumijevanju, a nije bilo lako. Mi u Općini imali smo puno toga za odraditi, ali eto strpljen, spašen i danas smo zajedno. Vama Krndijašima želim uspješnost i blagodat življenja u danas Vašim domovima, a mi u Općini smo i dalje sa Vama i sa Krndijom u nastojanju oživljavanja sela u kojemu su slobodne čestice i zemljište potencijal za doseljavanje mladih obitelji“ rekla je načelnica Matković

Predsjednik Vijeća Zdenko Perić i pročelnik Nikola Milanović istaknuli su mogućnost daljnje revilatizacije Krndije, posebno u infrastrukturi za koju već postoje i projekti, primjerice za vodovodnu mrežu.

Uslijedilo je druženje uz domjenak radosnih Krndijaša, novih vlasnika kuća i okućnica dosada „ničijeg“ sela u vlasništvu države.

Petak je 13; našali se netko, petak 13; za nas Krndijaše sretan dan! (Mirko Knežević)

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

11 + 8 =