Usavršavanje učitelja u Estoniji

Profesor Mario Racić, učitelj povijesti na OŠ Josip Antun Ćolnić, sudjelovao je od 4. do 7. rujna na aktivnosti transnacionalne suradnje (TCA) u estonskom gradu Tallinnu. Bio je to kontaktni seminar pod nazivom Enhancing Digital Competences in Education and Training, a sedamdesetak sudionika iz raznih europskih zemalja pokrivali su područja od osnovnoškolskog, srednjoškolskog te visokog obrazovanja. Cilj je seminara bio sudionicima u okviru programa Erasmus+ pružiti priliku za pronalazak projektnih partnera zainteresiranih za ostvarivanje strateškog partnerstva (KA2) u području jačanja informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) i digitalnih vještina i kompetencija. Nadalje, cilj je razmjena dobre prakse u navedenom području, uz naglasak na međusektorsko učenje i povezivanje.

Još u svibnju je Agencija za mobilnost i programe EU objavila natječaj za sve predstavnike iz područja obrazovanja da osmisle kvalitetan projekt i prijave se. Učitelj Mario Racić dobio je najveći broj bodova iz područja osnovnoškolskog obrazovanja te je pozvan da sudjeluje na kontaktnom seminaru u Tallinnu.

Prema riječima učitelja Racića, seminar je bio odlično organiziran te je ispunio svoju svrhu. Sudionici su upoznati kako osmisliti kvalitetan projekt, napisati ga te prijaviti svojim nacionalnim agencijama.

Učitelj Mario osmislio je projekt s kolegama iz Estonije, Latvije, Poljske i Bugarske prema kojem bi učenici predstavljali svoju zemlju, grad i školu, ali ujedno i putovali u navedene zemlje i učili nešto o njima. Sam cilj projekta je da učenici razumiju doba u kojem živimo, da cijene svoju zemlju, ali da ujedno budu i građani Europi, spremni učiti u svakom okruženju, služiti se stranim jezicima i digitalnim alatima. Sljedeći korak biti će ispuniti prijavne obrasce, prijaviti projekt nacionalnim agencijama te se nadati pozitivnom odgovoru. Sljedeći natječajni rok Europske komisije za program Erasmus+ biti će početkom 2020. godine.

Hits: 0

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

seventeen − 11 =