Uskoro će Osječko-baranjska županija postati sigurna i slobodna od mina

Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju jučer je u Osijeku održana tribina „Sigurnost posjetitelja u zaštićenim područjima Parka prirode Kopački rit“. Organizatori tribine, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH i Udruga za podršku i poticanje zajedništva „Hrvatska pomaže“ i na taj način nastoje povećati svjesnost i senzibilnost javnosti o opasnostima od mina, a za izbor Osječko-baranjske županije za domaćina skupa bilo je više razloga.

Prije svega, na području ove županije preostalo je 6,77 četvornih kilometara minski sumnjivog područja, i to se nalazi na prostoru Općine Bilje, odnosno Javne ustanove Park prirode Kopački rit. No, prema Planu protuminskog djelovanja Republike Hrvatske sve te površine trebaju biti razminirane tijekom srpnja i kolovoza ove godine, čime će cijela Osječko-baranjska županija napokon postati sigurna i slobodna od mina zaostalih iz vremena Domovinskog rata.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut rekao je da su u Hrvatskoj još uvijek 144 četvorna kilometara minski sumnjivih područja koja se protežu kroz šest županija. – Uz Osječko-baranjsku, ove godine razminirana će biti i Šibensko-kninska županija, a ostaju još Splitsko-dalmatinska, Ličko-senjska, Karlovačka i Sisačko-moslavačka koje će biti oslobođene od mina u naredne 2,5 godine. Sva ta područja planira se u potpunosti razminirati do ožujka 2026. godine kako bi imali Hrvatsku bez mina. Za to su osigurana sredstva iz fondova EU, državnog proračuna i dodatnih izvora financiranja, ukupno oko 500 milijuna eura.

Izvor: OBŽ

Pogoci: 2

Podijeli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

thirteen − ten =

Vrijeme danas